Szent Anna Katolikus Általános Iskola Nyírtelek

„Az életnek tanulunk!” – Tartalmas kirándulás Szlovákiában az Erasmus+ program jóvoltából

„Az életnek tanulunk!” – Tartalmas kirándulás Szlovákiában az Erasmus+ program jóvoltából


Az ősz derekán egy iskolai megbeszélésen Horváth-Bócsi Irén igazgató néni tájékoztatott bennünket, hogy intézményünk a szlovákiai Jakabvágása (Chminianske Jakubovany) és a lengyelországi Grybów város iskoláival együtt részese az Európai Unió Erasmus+ programjában elnyert pályázatnak. E projekt keretében lengyel, szlovák, és magyar diákok találkoznak majd és képviselik iskoláikat. Olyan tanulók lesznek, akik példamutató diákjai iskoláiknak. Többen izgatottan vártuk, vajon kik fogják a nyírteleki Szent Anna Katolikus Általános Iskola „delegációját” alkotni, vajon kik vehetnek majd részt ebben az érdekesnek, izgalmasnak tűnő programban. Előzetes feladatként azt kaptuk, hogy a pályázati programhoz – melynek jelmondata: „Az életnek tanulunk!” - logót tervezzünk. A jelkép-tervekből nagy lelkesedéssel több változatot is készítettük. Büszkeség, és öröm töltött el bennünket, amikor igazgató néni közölte velünk, hogy mi öten képviselhetjük iskolánkat a pályázat első színhelyén, Szlovákiában. Kísérőtanáraink, Tereminé Horváth Ildikó tanárnő, és Nagy Gábor tanár úr az utazás előtt felkészített bennünket Szlovákia és Lengyelország történelméből, az ottani szokásokból. Izgalommal vártuk az utazás napját.

November 19-én délután ültünk buszra és nekivágtunk a jutalom kirándulásnak. Már az odavezető út jó társaságban, kiváló hangulatban telt. Az esti órákban érkeztünk meg szálláshelyünkre, Eperjesre egy középiskola kollégiumába. Öt napon keresztül ez lett az otthonunk. A szobák nagyon kényelmesek, komfortosak voltak. Másnap reggel megkezdődtek a közös programok. A lengyel gyerekkel együtt busszal utaztunk Jakabvágására, ahol egy nagyon különleges, egyedi technológiával megépített konténer iskolába látogattunk el, melyet a legmodernebb eszközökkel szereltek fel. Itt fogadtak bennünket a program „házigazdái”, a szlovák gyerekek igazgatójukkal, Julka nénivel és kedves tanáraikkal. Kis műsorral – énekszóval, tangóharmonikával - és hagyományaikat őrző megvendégeléssel (zsíros kenyér, só, hagyma) vártak bennünket. Az ünnepélyes találkozó után „egyenruhát” öltöttünk, ugyanis a programban résztvevők azonos pólókat kaptak. Számos vidám játékon, érdekes foglalkozáson vettünk részt, mely során nem csak a vendéglátó szlovák tanulókkal, hanem a lengyel iskola diákjaival is összeismerkedtünk. Ezt követően az iskola kertjében közösen elültettünk egy kis cseresznyefát, a „Barátság fáját”. Ezen a napon ellátogattunk még az Eperjeshez tartozó Solivar só múzeumba, ahol megismerhettük a só bányászatát és előállításának mozzanatait. Majd egy hangulatos cukrászdában finom forró csokoládé mellett idegen nyelvtudásunkat bevetve ismerkedtünk, beszélgettünk. A nap zárásaként már kicsit lankadt figyelemmel hallgattuk egy szlovák tanárnénitől Eperjes nevezetességeit, történelmét. Fáradtan, de vidám szívvel tértünk vissza este a kollégiumba.

A következő napok programjai is eseménydúsnak, érdekesnek, tanulságosnak bizonyultak. Rangsorolni nem igazán tudnánk őket, hiszen minden programnak meg volt a maga szépsége. Lélegzetelállítóan szép és nagyon érdekes volt a Domicai karsztbarlang a gyönyörű cseppkövekkel és az ott élő denevérekkel. Csodálatos és izgalmas volt Betléren az Andrássy–kastély. Megismerhettük e nagynevű nemesi család fényűző életét. Megcsodáltuk a vadászzsákmányaikat, melyek között szép számmal voltak egzotikus afrikai vadak lenyűgöző trófeái. Az Andrássyak egyiptomi utazásairól származó kincsei között láthattunk egy kétezer éves múmiát is. Egy lelkes múzeumpedagógus élményszerű előadása során megismertük a mumifikálás módszerét. Majd a kastély egyik átalakított szobájában egy restaurátorként dolgozó néni segítségével egyiptomi motívumokat festettünk papiruszhoz nagyon hasonló anyagra, illetve megtanultuk hieroglifákkal leírni saját nevünket. Ez élménydús nap zárásaként néhány „belógtunk” a szállásunkon rendezett diák-diszkóba és roptuk a szlovák slágerekre.

Másnap különleges élmény volt Eperjesen a Leonardium. Itt nemcsak sok érdekességet hallhattunk a sokoldalú géniuszról, Leonardo da Vinciről, hanem kipróbálhattuk találmányait, „átdolgozhattuk” festményeit, sőt reneszánsz ruhát öltve, „szakált növesztve” magunk is hasonlatossá váltunk hozzá. Délután Jakabvágásán a kultúrházban felejthetetlen élményt nyújtott számunkra a Duo Farsa jó hangulatú, temperamentumos gitárkoncertje. A búcsúdélutánon feladatul kaptuk, hogy öltöztessünk szlovák népviseletbe egy bábut. Sok-sok ruhad
arab közül kellett kiválasztani az eredetieket, de végül is sikerrel jártunk. A jó kedvünket fokozta a szlovák és lengyel gyerekekkel való közös ének és tánc. Eleinte kicsit félszegen énekeltünk, de a ritmusos, fülbemászó zene, a biztató szavak és mosolyok meghozták bátorságunkat és nagyszerű közös tánc kerekedett belőle.

Az öt nap rendkívül eseménydúsan, programokkal bővelkedve, jó hangulatban telt el. Tanáraink mellett Kerényi Attila doktor bácsi is nagyon sokat foglalkozott velünk és főként tolmácsként törekedett arra, hogy minél több új élménnyel térjünk haza. A szlovák házigazdák egy fantasztikus, vidám, élménydús hetet nyújtottak számunkr
a. Megismerkedtünk ételeikkel, népviseletükkel, szokásaikkal és személyesen tapasztalhattuk, hogy milyen kedves, barátságos emberek laknak északi szomszédunkban. Izgalommal várjuk a Barátság fájának első virágait jövő tavasszal!

 

Köszönjük mindenkinek ezt a felejthetetlen kirándulást!
Bondár Zsófia 8.a, Papp Leila 8.a, Kóka Ivett 8.b, Boldi Milán 7.a, Kozák Zoltán 7.b osztályos tanulók