Szent Anna Katolikus Általános Iskola Nyírtelek

Élményekben gazdag diáktalálkozó az Erasmus+ program keretében Lengyelország 2019. 05. 27-31.

                                                                                                                                 

Élményekben gazdag diáktalálkozó az Erasmus+ program keretében

Az Erasmus+ program keretében iskolánk tanulói a lengyelországi Grybówba látogattak el május 27-31-ig. Itt találkozhattak a szlovák jakabvágási, és a grybówi gyerekekkel is.

Az öt tanulót Szabóné Lukács Éva, Szántó Alfréd és Szabó Ákos kísérte el.

Az első napon szeretettel fogadtak bennünket a lengyel gyerekek, és a program szervezője Magdaléna Janus. A közös ebédet követően egy” ismerkedős”  játékkal, a  pókhálószövéssel, pár szóval bemutatkozott mindenki, és játékos formában tanultuk meg egymás nevét. Ezután elmentünk a város szélén található középkori várba, ahol a vár ura először nem akarta beengedni az idegeneket, még ránk is lőttek, de végül bebocsátást nyert a kis csapatunk. Itt megismerkedtünk a vár történetével, felöltözhettek a lányok várúrhölgyi ruhákba, a fiúk pedig kardot ragadhattak. Megeleveníthettük a lovagitornákat és lőhettünk íjjal is. Lovas- verseny keretében mérték össze erejüket a magyar-szlovák-lengyel csapatok.

Másnapaz iskolában volt az ünnepélyes megnyitó, ahol részt vett a város polgármestere, és a  program szervezői is. A lengyel diákok egy kis zenés-  táncos műsorral kedveskedtek nekünk. Hallhattuk a Tavaszi szél vizet áraszt dallamát is egy lengyel kislány előadásában. Végül minden részt vevő egy sapkát, egy pólót és egy névre szóló kártyát kapott. A közös ebéd után Jaworzyna Krynickába vittek bennünket busszal, ahol lanovkával felmehettünk a csúcsra , 1114 méterre, ahonnan a gyönyörködhettünk a táj szépségében. Ez egy életre szóló élmény volt tanulóinknak, hisz még sosem ültek lanovkában. Ez után fogaskerekűvel utaztunk fel a város másik végében lévő hegyére, ahonnan sétálva  jöttünk le a buszhoz. Kellemesen fáradtan értünk haza a kirándulásból.

Harmadik napunkonsajnos esett az eső, de ez sem állított meg bennünket, hogy a kitűzött programokon részt vegyünk. Reggeli után egy csapatépítő játékkal indult a közös programunk. Vegyes csapatokat hoztunk létre, minden csapatban volt szlovák, lengyel és magyar diák és tanár is. Magdaléna asszony segítségével origamiztunk, és sikerült mindenkinek egy kis dobozt készíteni. Puzzléból kiraktuk a város címerét, sőt egy matematikai dominót is megfejtett az egyik csapat. A csapatépítés folytatódott egy közös tánc tanulásával , amelyen  jó hangulatban ropta a csapat.  Ezután rövid városnézés volt Grybówba. Megcsodálhattuk a gyönyörű bazilikát, ahol elmondtunk egy miatyánkot közösen. Délután ellátogattunk az UNESCO világörökséghez tartozó Bochnia sóbányába. Itt egy gyors lift levitt bennünket 200 méter mélyre egy  kis vonatra, amelyre érdekes módon úgy ültünk fel, mintha lovagolnánk. Gyors száguldás után gyalog folytattuk idegenvezető segítségével az utunkat. Interaktív módon megismerkedtünk a bánya történetével, egy időutazáson vettünk részt. Nagyon érdekes és valósághű volt minden. A bányában megvacsorázott a csapat, majd késő este érkeztünk a szállásra. Senkit sem kellett „ringatni”, mindenki tele élménnyel, de kissé fáradtan ért haza.

Negyedik,és egyben utolsó napunkon elutaztunk Jasloba a nyalóka múzeumba, ahol saját nyalókát készíthetett mindenki. Megismerhettük a nyalókagyártás fázisait , és még egy kis kóstolót is kaptunk. Az ebédjét ezen a napon mindenki maga készítette. No nem volt nagy ördöngősség, hisz alapot kaptunk hozzá JEgy pizzériában mindenki „kis szakáccsá” változott, és nyújthattuk a saját pizzánkat, majd ki-ki ízlése szerint tehetett rá feltétet. Ezután már csak arra vártunk, hogy a kemencébe kisüljön a „saját készítésű” pizza szeletünk. Jóízűen fogyasztotta mindenki. Nagyon finom lett!

Délután szabadidőt kaptunk és kicsit szétnézhettünk Grybówban, illetve egy rövid vásárlással töltöttük az időt.

 A nap végén záróvacsorán vettünk részt a „Słoneczne Tarasy” étteremben. Ezen az estén a finom vacsora mellett mindenki ajándékot kapott. Az estét  a már megtanult közös tánccal zártuk.

Eljött a péntek, a hazautazás napja. Visszaúton egy kis meglepetésként szétnézhettünk Bártfa városában, ahol megcsodálhattuk az óváros szépségeit.

Köszönjük,  a diákok és magunk nevében is, hogy ilyen élményben volt részünk!

Szabóné Lukács Éva és Szántó Alfréd

kísérő tanárok