Szent Anna Katolikus Általános Iskola Nyírtelek

Jézus Szíve tisztelete a „szentannás” diákok között

„Aki szomjazik, jöjjön hozzám és igyék!

Aki hisz bennem, annak szívéből,

az Írás szerint, élővíz forrásai fakadnak.” Jn 7,38

 

Jézus Szíve ünnepe a pünkösd utáni második vasárnapot, úrnapját követő péntek. A főünnepet IX. Piusz pápa terjesztette ki az egész Egyházra. Jézus Szíve tiszteletére a 6. és 7. osztályos tanulóink a Jézus Szíve litánia szív alakú kompozícióját készítették el hittantermük mellé, az iskola folyosóján.

Mit is fejez ki ez a tisztelet? A Szentírásban a szív ősfogalom, amely egyszerre fejezi ki a testi és a lelki valóságot. A szívben nemcsak Jézus emberi, hanem istenemberi szeretetének is jelképét látjuk, amely egyszerre tükrözi az Atya iránti és az emberek iránti szeretetet. Jézus kereszten átszúrt szíve a megváltó szeretet szimbóluma.  Az egyházatyák Jézus Szívét az élő víz forrásaként nevezték meg, a Szentírásra hivatkozva. A Jézus Szíve tisztelet teljes kibontakozása a 17. században élt Alacoque Szent Margit látomásaihoz kapcsolódik, melyek során Jézus különösen az emberi hálátlanságot fájlalta, s a Szív tisztelőitől engesztelést, valamint gyónást és áldozást kért a hónap első péntekjén, hozzá ígéretek fűzve.  

Mit fejez ki a Jézus Szíve litánia?

 Katolikus keresztényeknek egyik kedves imaformája a litánia, amelyek ritmikusak, spontán születnek és egyben mély a hittartalmúak.   A legismertebbek közé tartozik a Jézus Szíve litánia, hiszen a júniusi főünnepen kívül minden hónap első péntekén Jézus Szívét ünnepeljük. A  „Jézus Szíve litánia – hitünk kis katekizmusa”. A fohászok egy belső logikát, egy művészi szerkezetet követnek, amelyek Jézus istenségére, emberségére, értünk vállalt szenvedésre és halálára, feltámadására és megdicsőülésére hívja fel figyelmünket.

Jézus kérte: „.. tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű, s megtaláljátok lelketek nyugalmát.” Mt 11,29.  Ezért is készítettük el a litánia szív alakú kompozícióját, hogy gyakran emeljük rá tekintetünket, és egy- egy fohászt vigyünk szívünkben magunkkal a nap folyamán.  S aki kedvet kap, ceruzát ragadhat és színezheti újra és újra, hozzáfűzve gondolatban szíve vágyát, kérését.

A kompozició tervezésének együttműködésében köszönet Dolhai Dániel rajzszakos tanárunknak.

 

https://www.youtube.com/watch?v=iJ4wvy_Bfio

 

  Forrás: Magyar Katolikus Lexikon

                Szentmartoni Mihály Sj: Jézussal kettesben

                Magyar Kurír                                                                 

                                                               Lakatos Marianna

                                                                   hittanár