Szent Anna Katolikus Általános Iskola Nyírtelek

Templombúcsú Szent Anna tiszteletére

                                                                 „ Szent Anna asszony, az áldott Szűz anyja, kérünk:

                                                                     légy és maradj mindenkor pártfogónk Istennél!

 

Szent Anna tiszteletére a templombúcsút Nyírteleken az idei évben július 27-én tartottuk. Az ünnepi szentmisét Csordás Gábor a Budapesti Központi Szeminárium prefektusa főcelebrálásával, Gánicz Endre a nyírteleki görögkatolikus egyházközség parókusa, és Kiss Tibor c. kanokok nyírteleki plébános mutatta be.

A Szent Anna tiszteletére szentelt templom búcsúünnepén, Szent Anna és Szent Joachim, a Boldogságos Szűz Mária szüleire emlékeztek az ünnepi szentmisében a nyírteleki egyházközség hívei. A megjelenteket a Szent Anna Katolikus Általános Iskola diákjai verssel köszöntötték. Az osztályok képviselői   immár második éve vesznek részt tanáraikkal ,valamint az iskola zászlójával  is képviselve egyházi intézményünket,  védőszentünk  ünnepén. Az ünnepi szentmisét jelenlétével megtisztelete dr Vinnai Győző országgyűlési képviselő, Nyírtelek Város polgármestere Szekeres József és a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye katolikus iskoláinak meghívott intézményvezetői.

Csordás Gábor prefektus szentbeszédében Szent Annáról és Szent Joachimról a Boldogságos Szűz Mária szüleiről emlékezett. Felhívta beszédében a figyelmet a lényeges és lényegtelen célok, feladatok megkülönböztetésére az életünkben. Amennyiben erre képtelenek vagyunk, bizony előfordul, hogy az élet, a Mennyei Atya gondviselő szeretete parancsol megállást a gondolkodásra, esetleg az egészségi állapot romlása által az élet fontos dolgainak átértékelésére. Értékeljük át mi érték számunkra, még egy emelet a házunk felett, vagy élvezeti cikkek gyűjtése, vagy a családunk tagjainak meghitt együttléte, szeretete, amelyre az unokák is szívesen emlékeznek vissza. Mindehhez azonban „látó szemekre” van szükségünk, amilyen Szent Anna és Szent Joachimnak volt, akik bizalommal  fordultak Istenhez és kitartóak voltak imádságukban nehéz életükön át, s érte megkapták életük legnagyobb ajándékát, a Boldogságos Szűz Máriát, Megváltónk Édesanyját. Beszédét   úgy zárta a prefektus : „ Kérjünk mi is ilyen látó szemeket imádságainkban! „

Az ünnepi szentmise végén ,a körmenet  megelőzően , Kiss Tibor plébános átnyújtotta Horváth-Bócsi Irénnek ,  a Szent Anna Katolikus Általános Iskola intézményvezetőjének Őszentsége Ferenc pápa Apostoli Áldását 50. születésnapja alkalmából.

Ezután Csordás Gábor részesítette áldásban a nagyszülőket, a templom védőszentjének ünnepén hagyományokhoz híven. Az ünnepet szentségi körmenet és áldás zárta.

 

                                                                                                    Lakatos Marianna

                                                                                                           hittanár