Szent Anna Katolikus Általános Iskola Nyírtelek

Második alkalommal tartottak tehetségkutató versenyt a nyírteleki Szent Anna Katolikus Általános Iskolában

II. " Ismerd meg a Szentírást ! " tehetségmutató versenyt tartottak Nyírteleken, a Szent Anna Katolikus Általános Iskolában november 7-én.

A Debrecen- Nyíregyházi Egyházmegye tíz köznevelési intézményéből, valamint Pócspetriből, Szerencsről és Tiszanagyfaluból érkeztek a nyírtelki iskolába a versenyző diákok és felkészítő tanáraik. A rendezvényt Pregitzer Fruzsina Jászai Mari -díjas színművésznő nyitotta meg . A gyerekek – versenyt kísérő programon, kézműves foglalkozáson is részt vehettek.

A tanulók 7-8. , 5-6., és 3-4. korosztályban mérték össze tudásukat. Az első három helyezett könyvjutalomban részesült , valamint a zsűri különdíjjal is elismerte a felkész


Köszönjük a diákok , felkészítő tanárok munkáját ! Valamint óriási elismerés illeti a verseny szervezésében, lebonyolításában részt vevő minden pedagógus és NOKS -os kollégámat és a technikai dolgozókat is.ülést.

Helyezéseket értek el:

3-4.osztályos korcsoport

1. Mészáros Emma – Nyírtelek, Szent Anna Katolikus Általános Iskola
2. Papp Anna Dóra – Kisvárda, Szent László Katolikus Gimnázium Szakgimnázium Általános Iskola
3. Kozma Eszter – Szerencs, Bólyai János Katolikus Általános Iskola
Különdíj : Kovács Gréta – Kisvárda, Szent László Katolikus Gimnázium , Szakgimnázium Általános Iskola

5-6. osztályos korcsoport

1. Szamosvári Lilla – Mátészalka, Széchenyi István Katolikus Német Nemzetiségi Általános Iskola és Óvoda
2. Sárosi Panna – Nyírtelek, Szent Anna Katolikus Általános Iskola
3. Tóth Tímea – Szerencs, Bólyai János Katolikus Általános Iskola
Különdíj : Háda Hanna – Kisvárda, Szent László Katolikus Gimnázium és Általános Iskola

7-8. osztályos korcsoport

1. Tomcsa Zsolt – Kisvárda, Szent László Katolikus Gimnázium , Általános Iskola
2. Potykó Gergő – Kisvárda, Szent László Katolikus Gimnázium Általános Iskola
3. Fülöp Réka – Mátészalka, Széchenyi István Katolikus Német Nemzetiségi Általános Iskola és Óvoda

Különdíj :

Tóth Eszter – Nyíregyháza, Szent Imre Katolikus Gimnázium , Általános Iskola
Bereznai Brigitta – Nyírbátor, Báthory István Katolikus Általános Iskola és Gimnázium
Rácz Mihály – Pócspetri, KOSZISZ Királyfalvi Miklós Katolikus Általános Iskola

Horváth-Bócsi Irén
intézményvezető
Nyírtelek, Szent Anna Katolikus Általános Iskola

 

Állatok világnapja

„Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.”

                                                           (Antoine de Saint-Exupéry)

 

Nem mindennapi élményben volt részük a nyírteleki Szent Anna Katolikus Általános Iskola felső tagozatos diákjainak  2019. október 18-án péntek délután.

Az állatok világnapja alkalmából egy különleges „állati bemutatót „tartott Révész György, a Nyíregyházai Állatpark munkatársa. A gyerekek először csak a kék-sárga arapapagájt és a harris hawk fajtájú ragadozómadarat láthatták. Kíváncsian kérdezősködtek, hogy még milyen állatokra számíthatnak, ami persze titokban maradt.

 A papagáj bemutatóban különféle vicces, ugyanakkor bonyolult feladatokat végeztek el a madarak, Révész úr sokat mesélt az arapapagáj tulajdonságairól, testfelépítéséről. A kitűnő tanulók közül két gyermek még a karján is tarthatta az okos papagájt.

Aztán interaktív bátorságpróbák következtek, ahol a bátor jelentkezők tapintás, majd szaglás útján fedezték fel a tigris pitont és a vadászgörényt. A ragadozómadár gyors repülés bemutatót tartott a tanulók feje felett.

Az állatok boldogabbá teszik életünket, azt hiszem sikerült felhívni a figyelmet az állatok és emberek közötti együttélés fontosságára, a barátságra, ami jobbá teheti még a kedvünket is.

Október 4.  nemcsak az Állatok Világnapja, hanem Assisi Szent Ferenc halálának emléknapja is, mellyel tisztelgünk az állatok védőszentje előtt. „ Aki már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen.”

Judikné Lukács Enikő szervező tanár

 

Bronzérem a Szent Imre kupán!

Meghívást kapott iskolánk a Szent Imre labdarúgó kupára. Október 15-én, kedden rendezték meg ezt az egyházmegyei versenyt. Négy iskola jelezte részvételi szándékát. Ajak, Mátészalka, Nyírtelek és a rendező Szent Imre csapatai sorakoztak fel a megnyitón. Mindenki játszott mindenkivel, így alakult ki a végeredmény. Két vereség után a harmadik meccsen megszereztük a győzelmet és a harmadik helyet is! Tanulóink jó élményeket szereztek és megismerték az iskolát is. Várjuk a jövő évi meghívást!

Jenei Zoltán testnevelő

Pályaorientáció az alsóban

2019. október 11-én az alsó tagozatos diákok napja is a pályaválasztás, a „Mi leszel, ha nagy leszel?” kérdés körül forgott. Az előzetes beszélgetésekből és az elkészített rajzokból az is kiderült, hogy a legtöbb lány hercegnőnek készül, a fiúk nagy része pedig rendőr vagy katona szeretne lenni. Természetesen a téma komolyabb megvitatása, a játékos feladatok, tevékenykedtetések és a tematikus mesefilmek megtekintése egyéb „szakmák” iránt is felkeltették az érdeklődést, melyek közül néhányat (élelmiszerbolt, gyógyszertár, húsbolt, rendőrség, kozmetika, fodrászat, Gyermekjóléti Szolgálat) a közös séta alkalmával meg is tekinthettek, kedvet kaphattak hozzá. Visszatérve már határozottabb elképzelésük volt a jövőről, de természetesen az sem baj, ha idő közben ez akár többször is változni fog. Ez a szépsége a kisiskolás kornak!!!!

Zarándoklat a Szentföldön

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye szervezésében zarándoklaton vettünk részt Jordániában, ahol a híres történelmi emlékhelyeken kívül biblikus helyszíneken is jártunk Mózes és Jézus nyomában. Útiélményeinkről a Kelet-Magyarország című napilapban 2019.10.07-én élménybeszámoló jelent meg a hitélet oldalon.

„Nagyon kérlek titeket, szeressétek az öregeket!”

Ezekkel a szavakkal köszöntötték a  nyírteleki Szent Anna Katolikus Általános Iskola 3. osztályos tanulói az Idősotthon lakóit. A hála és szeretet virágait kötöttük csokorba versek és dalok segítségével, hogy megörvendeztessük az időskorúakat. Reméljük sikerült boldogságot lopni a szívükbe és kis műsorunkkal megköszönni mindazt a sok fáradozást, bölcsességet, példamutatást, melyet nap, mint nap átadnak nekünk. Kívánunk nekik jó egészséget, hogy még sokáig bearanyozzák hétköznapjainkat erőben, egészségben, szeretetben.

Dankó Mihályné és Mértenné Orosz Andrea osztályfőnökök

 

Kerékpáros kirándulás Tokajban

Október első szombatja már hagyományosan a szüreti felvonulás napja. Iskolánk tanulói számára kerékpártúrát szerveztünk erre a programra. Reggel 8 óra előtt gyülekeztünk az iskola előtt. Csepergett az eső, de ez sem vette el a gyerekek kedvét. . Rövid megbeszélés  után elindultunk Tokaj felé. Virányosnál és Rakamazon tartottunk pihenőt. Az eső elállt, az idő javult. Megérkezésünk után felmentünk a kilátóhoz, majd a kirakodó vásár forgatagába vetettük magunkat. Itt mindenki talált magának vásárolni valót! Hamar eljött a felvonulás ideje. Mazsoretteket, borlovagokat, a borközségek címereit, lovas fogatokat, népitáncosokat, vásári mutatványosokat láthattunk. Az idő esőre váltott közben, így indultunk hazafelé. Az Oláh család meghívására Gyulatanyára is ellátogattunk. Itt a gyerekek innivalót kaptak- köszönet érte! Az iskolához érve 50-et mutatott a kilométer számláló. Kissé vizesen, de élményekkel telve térhettek haza a túrázók. Felnőtt segítőim voltak Greksza János, Brekk László, Oláhné Tornai Beáta.

Jenei Zoltán testnevelő