Szent Anna Katolikus Általános Iskola Nyírtelek

A 2019-ben ballagó nyolcadik osztályosok tablója és névsora.

8.a
osztályfőnök: Miklósné Kinyik Éva

Ádám Krisztina
Berndt Zoltán
Bondár Zsófia
Büscsei Alexandra
Csonka Dóra
Dankó Tamás Géza
Greskó Martin Gábor
Izsó Richárd
Jurás Marcell Szabolcs
Kovács Tamás Zsolt
Mocsár Ildikó
Nagy Máté
Papp Leila
Poczkodi Józef Márk
Pribék Géza
Szikora Roland
Vajda Gábor
Vilecz Emese
Veres Szabolcs

8.b
osztályfőnök: Judikné Lukács Enikő

Auer Vivien
Bátori Orsolya
Baktai Milán
Batta Zsolt
Bélteczki Gergő
Boros Annabella
Jászai Máté
Kóka József
Kóka Ivett Melissza

Kovács Ramóna
Márföldi Zsuzsanna
Maxa Márk
Nagy Tibor
Novák Márk
Novák Péter
Reha Balázs
Ugocsa Fanni
Ujvári Dávid

 

 

Tanévzáró a Szent Anna Katolikus Általános Iskolában

 

A 2018-2019-es tanév lezárásaként, a hagyományokat követve, elbúcsúztattuk a ballagó osztályokat (8.a; 8.b) és értékeltük az idei tanévet.

Egy jól ismert varázsszóra, a KÖSZÖNÖMRE fűztük fel az ünnepi műsor menetét. Koncz Zsuzsa régi, de örök értékeket felvonultató slágerének mély gondolatai a szívünkig jutottak.

„Köszönöm, hogy segítettél,

a bajban nem feledtél.

Köszönöm, hogy megérezted

szükségem van rád.”

A hetedikesek búcsú gondolatait és az elhangzott versek mondanivalóját, reméljük, tarisznyájukkal együtt megőrzik végzős diákjaink.

Megható pillanatként él bennünk, amikor az osztályfőnökök(Miklósné Kinyik Éva 8.a, Judikné Lukács Enikő 8.b) és a ballagók a levegőbe engedték léggömbjeiket, ezzel szimbolizálva, hogy nyolc év után kirepülnek anyaiskolájukból.

A ballagók nevében köszönő szavak és lélekemelő dallamok hangzottak el. Ezek a gondolatok, dalszövegek, ritmusok a tanítók, tanárok, diáktársak és a szülők fontos, áldozatos munkáját emelték ki.

„Köszönöm, hogy erőt adtál,

bánatomban vígasztaltál.

Köszönöm, hogy hozzám mindig

türelmes voltál.”

A műsor következő részében, újabb pillanatként, zászlóátadásra és szalagtűzésre került sor.

Ezen verőfényes napon, nemcsak a végzősöktől búcsúztunk, hanem a másodikos kisdiákok vidám versével az idei tanévet is lezártuk.

Éves munkánk legfontosabb pillanatait, a sikereket és jövőbeli teendőinket szedte csokorba iskolánk igazgatónője, Horváth-Bócsi Irén. Az értékelést és jutalmazást követően, Kiss Tibor lelki vezető osztotta meg záró gondolatait a közönséggel. Ő a tanulás, a továbbtanulás fontosságát emelte ki. A virágokkal feldíszített udvar mellett lelkünk is díszbe öltözött és hittel felvértezve várjuk a következő tanévet.

„Köszönöm, hogy rám találtál

köszönöm, hogy velem voltál.

Köszönöm, hogy végül mégis

magamra hagytál.”

 

 

Baltighné Kozma Marianna

 

Fotó: Oravecz Attila 

Álláshirdetés

A nyírteleki Szent Anna Katolikus Általános Iskola pályázatot hirdet a 2019/2020-as tanévre 

matematika- bármely szakos általános iskolai tanár munkakör betöltésére

A pályázat feltételei megtekinthetők az alábbi oldalon: matematika-bármely állás.

Jézus Szíve tisztelete a „szentannás” diákok között

„Aki szomjazik, jöjjön hozzám és igyék!

Aki hisz bennem, annak szívéből,

az Írás szerint, élővíz forrásai fakadnak.” Jn 7,38

 

Jézus Szíve ünnepe a pünkösd utáni második vasárnapot, úrnapját követő péntek. A főünnepet IX. Piusz pápa terjesztette ki az egész Egyházra. Jézus Szíve tiszteletére a 6. és 7. osztályos tanulóink a Jézus Szíve litánia szív alakú kompozícióját készítették el hittantermük mellé, az iskola folyosóján.

Mit is fejez ki ez a tisztelet? A Szentírásban a szív ősfogalom, amely egyszerre fejezi ki a testi és a lelki valóságot. A szívben nemcsak Jézus emberi, hanem istenemberi szeretetének is jelképét látjuk, amely egyszerre tükrözi az Atya iránti és az emberek iránti szeretetet. Jézus kereszten átszúrt szíve a megváltó szeretet szimbóluma.  Az egyházatyák Jézus Szívét az élő víz forrásaként nevezték meg, a Szentírásra hivatkozva. A Jézus Szíve tisztelet teljes kibontakozása a 17. században élt Alacoque Szent Margit látomásaihoz kapcsolódik, melyek során Jézus különösen az emberi hálátlanságot fájlalta, s a Szív tisztelőitől engesztelést, valamint gyónást és áldozást kért a hónap első péntekjén, hozzá ígéretek fűzve.  

Mit fejez ki a Jézus Szíve litánia?

 Katolikus keresztényeknek egyik kedves imaformája a litánia, amelyek ritmikusak, spontán születnek és egyben mély a hittartalmúak.   A legismertebbek közé tartozik a Jézus Szíve litánia, hiszen a júniusi főünnepen kívül minden hónap első péntekén Jézus Szívét ünnepeljük. A  „Jézus Szíve litánia – hitünk kis katekizmusa”. A fohászok egy belső logikát, egy művészi szerkezetet követnek, amelyek Jézus istenségére, emberségére, értünk vállalt szenvedésre és halálára, feltámadására és megdicsőülésére hívja fel figyelmünket.

Jézus kérte: „.. tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű, s megtaláljátok lelketek nyugalmát.” Mt 11,29.  Ezért is készítettük el a litánia szív alakú kompozícióját, hogy gyakran emeljük rá tekintetünket, és egy- egy fohászt vigyünk szívünkben magunkkal a nap folyamán.  S aki kedvet kap, ceruzát ragadhat és színezheti újra és újra, hozzáfűzve gondolatban szíve vágyát, kérését.

A kompozició tervezésének együttműködésében köszönet Dolhai Dániel rajzszakos tanárunknak.

 

https://www.youtube.com/watch?v=iJ4wvy_Bfio

 

  Forrás: Magyar Katolikus Lexikon

                Szentmartoni Mihály Sj: Jézussal kettesben

                Magyar Kurír                                                                 

                                                               Lakatos Marianna

                                                                   hittanár

 

Élményekben gazdag diáktalálkozó az Erasmus+ program keretében Lengyelország 2019. 05. 27-31.

                                                                                                                                 

Élményekben gazdag diáktalálkozó az Erasmus+ program keretében

Az Erasmus+ program keretében iskolánk tanulói a lengyelországi Grybówba látogattak el május 27-31-ig. Itt találkozhattak a szlovák jakabvágási, és a grybówi gyerekekkel is.

Az öt tanulót Szabóné Lukács Éva, Szántó Alfréd és Szabó Ákos kísérte el.

Az első napon szeretettel fogadtak bennünket a lengyel gyerekek, és a program szervezője Magdaléna Janus. A közös ebédet követően egy” ismerkedős”  játékkal, a  pókhálószövéssel, pár szóval bemutatkozott mindenki, és játékos formában tanultuk meg egymás nevét. Ezután elmentünk a város szélén található középkori várba, ahol a vár ura először nem akarta beengedni az idegeneket, még ránk is lőttek, de végül bebocsátást nyert a kis csapatunk. Itt megismerkedtünk a vár történetével, felöltözhettek a lányok várúrhölgyi ruhákba, a fiúk pedig kardot ragadhattak. Megeleveníthettük a lovagitornákat és lőhettünk íjjal is. Lovas- verseny keretében mérték össze erejüket a magyar-szlovák-lengyel csapatok.

Másnapaz iskolában volt az ünnepélyes megnyitó, ahol részt vett a város polgármestere, és a  program szervezői is. A lengyel diákok egy kis zenés-  táncos műsorral kedveskedtek nekünk. Hallhattuk a Tavaszi szél vizet áraszt dallamát is egy lengyel kislány előadásában. Végül minden részt vevő egy sapkát, egy pólót és egy névre szóló kártyát kapott. A közös ebéd után Jaworzyna Krynickába vittek bennünket busszal, ahol lanovkával felmehettünk a csúcsra , 1114 méterre, ahonnan a gyönyörködhettünk a táj szépségében. Ez egy életre szóló élmény volt tanulóinknak, hisz még sosem ültek lanovkában. Ez után fogaskerekűvel utaztunk fel a város másik végében lévő hegyére, ahonnan sétálva  jöttünk le a buszhoz. Kellemesen fáradtan értünk haza a kirándulásból.

Harmadik napunkonsajnos esett az eső, de ez sem állított meg bennünket, hogy a kitűzött programokon részt vegyünk. Reggeli után egy csapatépítő játékkal indult a közös programunk. Vegyes csapatokat hoztunk létre, minden csapatban volt szlovák, lengyel és magyar diák és tanár is. Magdaléna asszony segítségével origamiztunk, és sikerült mindenkinek egy kis dobozt készíteni. Puzzléból kiraktuk a város címerét, sőt egy matematikai dominót is megfejtett az egyik csapat. A csapatépítés folytatódott egy közös tánc tanulásával , amelyen  jó hangulatban ropta a csapat.  Ezután rövid városnézés volt Grybówba. Megcsodálhattuk a gyönyörű bazilikát, ahol elmondtunk egy miatyánkot közösen. Délután ellátogattunk az UNESCO világörökséghez tartozó Bochnia sóbányába. Itt egy gyors lift levitt bennünket 200 méter mélyre egy  kis vonatra, amelyre érdekes módon úgy ültünk fel, mintha lovagolnánk. Gyors száguldás után gyalog folytattuk idegenvezető segítségével az utunkat. Interaktív módon megismerkedtünk a bánya történetével, egy időutazáson vettünk részt. Nagyon érdekes és valósághű volt minden. A bányában megvacsorázott a csapat, majd késő este érkeztünk a szállásra. Senkit sem kellett „ringatni”, mindenki tele élménnyel, de kissé fáradtan ért haza.

Negyedik,és egyben utolsó napunkon elutaztunk Jasloba a nyalóka múzeumba, ahol saját nyalókát készíthetett mindenki. Megismerhettük a nyalókagyártás fázisait , és még egy kis kóstolót is kaptunk. Az ebédjét ezen a napon mindenki maga készítette. No nem volt nagy ördöngősség, hisz alapot kaptunk hozzá JEgy pizzériában mindenki „kis szakáccsá” változott, és nyújthattuk a saját pizzánkat, majd ki-ki ízlése szerint tehetett rá feltétet. Ezután már csak arra vártunk, hogy a kemencébe kisüljön a „saját készítésű” pizza szeletünk. Jóízűen fogyasztotta mindenki. Nagyon finom lett!

Délután szabadidőt kaptunk és kicsit szétnézhettünk Grybówban, illetve egy rövid vásárlással töltöttük az időt.

 A nap végén záróvacsorán vettünk részt a „Słoneczne Tarasy” étteremben. Ezen az estén a finom vacsora mellett mindenki ajándékot kapott. Az estét  a már megtanult közös tánccal zártuk.

Eljött a péntek, a hazautazás napja. Visszaúton egy kis meglepetésként szétnézhettünk Bártfa városában, ahol megcsodálhattuk az óváros szépségeit.

Köszönjük,  a diákok és magunk nevében is, hogy ilyen élményben volt részünk!

Szabóné Lukács Éva és Szántó Alfréd

kísérő tanárok

Színes- vidám osztálykirándulás Lillafüreden

Nagy várakozással és izgalommal készültünk az idei kirándulásra: Lillafüredet vettük célba. A vízesés gyönyörű látványként tárult elénk. A programok között szerepelt  a  Szent István barlang , ahol  érdekes formájú  cseppköveket csodálhattunk meg. Láttuk a Mikulást, Jancsit és Juliskát, a mézeskalács házat, elefántokat, a budapesti Mátyás templom mását.

A kisvonattal felmentünk Garadnáig. Útközben alagúton zakatoltunk át. Megszemlélhettük a hegyi erdő  friss , üde növényzetét.

Hazafelé megálltunk a Diósgyőri Várnál. Rövid film mutatta be a vár történetét. Megismerkedtünk a 14-16. századi öltözékekkel, használati tárgyakkal, a királynő szobájának berendezésével. Felmásztunk a magas toronyba, ahonnan Miskolc környékének látképe terült elénk.

A napot Tokajban  jóízű fagyizással zártuk.

Nagyon érdekes és csodálatos volt ez a nap!

3.a osztály tanulói

A Tudásbajnokság döntőjén jártam

Nagy meglepetés ért, amikor megtudtam, hogy irodalom, szövegértésből bejutottam a Tudásbajnokság országos döntőjébe.

A versenyre Szegedre kellett utazni. A Városi Sportcsarnokban regisztrációval kezdődött a nap. A megnyitót követte a feladatlap megoldása. Sophie Rigal-Goulard: 10 nap képernyők nélkül című művének egy részletéhez kapcsolódtak a feladatok.

Amíg a javítás tartott kézműves foglalkozáson gyönyörű virágokat készítettem papírból, aztán vidám gyerekdalokat hallhattam, még a Tisza partján is sétáltam egy keveset. A nap jóhangulatú eredményhirdetéssel ért véget. Én a 18. helyen végeztem.  Hazautazás előtt megtekintettem Szeged nevezetességeit.

Nagy élmény volt számomra ez a nap.

Köszönet a támogatásért a Szent Anna Katolikus Általános Iskola vezetőségének, a felkészítésért pedig Nagyné Sipos Valériának.

Mészáros Emma 3. a osztályos tanuló

Gyermeknapi horgászverseny

A Nyírteleki Sporthorgász és Természetvédő Egyesület az idén is  megrendezte   hagyományos  gyermeknapi horgászversenyét a rakamazi Nagy-Morotván huszonhat fő  gyermek részvételével. Tizenkilenc  felső tagozatos és  hét  alsó tagozatos versenyző küzdött a díjakért. Bár a kisebbek voltak kevesebben, ők fogtak több halat. Papp Szabolcs (7 éves) 66 db, Marcsek Emma (8 éves) 40 db, Villás Levente 7 db halat fogott. A felsősöknél Molnár Kinga 32 db hallal szerezte meg az első helyet, Mocsár Dániel (Szent Anna Katolikus Általános  Iskola Nyírtelek ) egy jó hajrának köszönhetően 19 darabbal lett második.  Budalik Levente (Szent Anna Katolikus Általános  Iskola Nyírtelek )  a harmadik helyen végzett . 
 A kedvező időjárás is hozzájárult a jó hangulatú versenyhez, szép délelőttöt tölthettünk együtt a gyerekekkel.
Marcsek Balázs
Horgász-suli
szakkör vezető