Szent Anna Katolikus Általános Iskola Nyírtelek

Adventi közös gyertyagyújtás Nyírtelek Város központjában

Az első adventi gyertyagyújtás idén december 4-re esett. Erre az alkalomra Nyírtelek Városa a Szent Anna Katolikus Általános Iskola diákjait is felkérte, hogy műsorral tegyék emlékezetessé ezt az alkalmat.
A 3-4. osztályos tanulókból álló énekkar rövid műsorral kedveskedett a város lakóinak, melynek címe a Téli ünnepkör volt. A műsor során dalokat, verseket, és egy rövid történetet adtak elő tanulóink a négy gyertyáról.
A főbb szerepekben:
Mészáros Emma, Hajzer Hanna, Mokánszki Dóra, Jedenák Dominik (3.a)
Szűcs Alexandra (4. a)
Mokánszki Roland és Szőllősi Petra (4. b) volt hallható.

Ezúton is köszönjük Patkovszky Viktória felkészítő tevékenységét, a tanulók szüleinek közreműködését és a gyerekek lelkiismeretes munkáját!

A Muzsika Birodalma

Több éves hagyomány, hogy iskolánk diákjai hangverseny bérletet vesznek, és egy tanévben három alkalommal ellátogatnak Nyíregyházára a Kodály Zoltán Általános Iskolában megrendezésre kerülő programokra.

Az első előadást „Üzenet a jövőből!” címmel a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium Táncművészeti tagozatának végzős hallgatói, valamint a Zenetagozat tanárai és tanulói adták. Az előadást Antal Roland mester moderálta.

A hangverseny során kicsik és nagyok egyaránt igazi Star Wars szereplőkké válhattak, hiszen különböző próbákat kellett kiállniuk ahhoz, hogy a Muzsika Birodalmának kiválasztott jedi lovagjává üssék őket. Az izgalmas feladatok mind a hallott-látott előadáshoz kapcsolódtak: kellett használnunk a fülünket, az eszünket, a hangunkat és nem utolsó sorban a szívünket.
A tartalmas, különböző zenei stílusokat felvonultató előadás végén tehettünk egy különleges esküt is, mellyel a Birodalom befogadott tagjaivá váltunk.

Nem minden napi élményben volt részünk.

Szabóné Lukács Éva és Patkovszky Viktória
szaktanárok

 

Látogatás a Mikulás házában

Az általános iskolánk minden alsó tagozatos diákja ellátogatott a városunkban tartózkodó Mikuláshoz.
Egyes osztályokhoz a piros ruhás személyesen is elvitte az ajándékot, míg más közösségek vidám hangulatú délutánnal ünnepelték meg ezt a napot.

„Az életnek tanulunk!” – Tartalmas kirándulás Szlovákiában az Erasmus+ program jóvoltából

„Az életnek tanulunk!” – Tartalmas kirándulás Szlovákiában az Erasmus+ program jóvoltából


Az ősz derekán egy iskolai megbeszélésen Horváth-Bócsi Irén igazgató néni tájékoztatott bennünket, hogy intézményünk a szlovákiai Jakabvágása (Chminianske Jakubovany) és a lengyelországi Grybów város iskoláival együtt részese az Európai Unió Erasmus+ programjában elnyert pályázatnak. E projekt keretében lengyel, szlovák, és magyar diákok találkoznak majd és képviselik iskoláikat. Olyan tanulók lesznek, akik példamutató diákjai iskoláiknak. Többen izgatottan vártuk, vajon kik fogják a nyírteleki Szent Anna Katolikus Általános Iskola „delegációját” alkotni, vajon kik vehetnek majd részt ebben az érdekesnek, izgalmasnak tűnő programban. Előzetes feladatként azt kaptuk, hogy a pályázati programhoz – melynek jelmondata: „Az életnek tanulunk!” - logót tervezzünk. A jelkép-tervekből nagy lelkesedéssel több változatot is készítettük. Büszkeség, és öröm töltött el bennünket, amikor igazgató néni közölte velünk, hogy mi öten képviselhetjük iskolánkat a pályázat első színhelyén, Szlovákiában. Kísérőtanáraink, Tereminé Horváth Ildikó tanárnő, és Nagy Gábor tanár úr az utazás előtt felkészített bennünket Szlovákia és Lengyelország történelméből, az ottani szokásokból. Izgalommal vártuk az utazás napját.

November 19-én délután ültünk buszra és nekivágtunk a jutalom kirándulásnak. Már az odavezető út jó társaságban, kiváló hangulatban telt. Az esti órákban érkeztünk meg szálláshelyünkre, Eperjesre egy középiskola kollégiumába. Öt napon keresztül ez lett az otthonunk. A szobák nagyon kényelmesek, komfortosak voltak. Másnap reggel megkezdődtek a közös programok. A lengyel gyerekkel együtt busszal utaztunk Jakabvágására, ahol egy nagyon különleges, egyedi technológiával megépített konténer iskolába látogattunk el, melyet a legmodernebb eszközökkel szereltek fel. Itt fogadtak bennünket a program „házigazdái”, a szlovák gyerekek igazgatójukkal, Julka nénivel és kedves tanáraikkal. Kis műsorral – énekszóval, tangóharmonikával - és hagyományaikat őrző megvendégeléssel (zsíros kenyér, só, hagyma) vártak bennünket. Az ünnepélyes találkozó után „egyenruhát” öltöttünk, ugyanis a programban résztvevők azonos pólókat kaptak. Számos vidám játékon, érdekes foglalkozáson vettünk részt, mely során nem csak a vendéglátó szlovák tanulókkal, hanem a lengyel iskola diákjaival is összeismerkedtünk. Ezt követően az iskola kertjében közösen elültettünk egy kis cseresznyefát, a „Barátság fáját”. Ezen a napon ellátogattunk még az Eperjeshez tartozó Solivar só múzeumba, ahol megismerhettük a só bányászatát és előállításának mozzanatait. Majd egy hangulatos cukrászdában finom forró csokoládé mellett idegen nyelvtudásunkat bevetve ismerkedtünk, beszélgettünk. A nap zárásaként már kicsit lankadt figyelemmel hallgattuk egy szlovák tanárnénitől Eperjes nevezetességeit, történelmét. Fáradtan, de vidám szívvel tértünk vissza este a kollégiumba.

A következő napok programjai is eseménydúsnak, érdekesnek, tanulságosnak bizonyultak. Rangsorolni nem igazán tudnánk őket, hiszen minden programnak meg volt a maga szépsége. Lélegzetelállítóan szép és nagyon érdekes volt a Domicai karsztbarlang a gyönyörű cseppkövekkel és az ott élő denevérekkel. Csodálatos és izgalmas volt Betléren az Andrássy–kastély. Megismerhettük e nagynevű nemesi család fényűző életét. Megcsodáltuk a vadászzsákmányaikat, melyek között szép számmal voltak egzotikus afrikai vadak lenyűgöző trófeái. Az Andrássyak egyiptomi utazásairól származó kincsei között láthattunk egy kétezer éves múmiát is. Egy lelkes múzeumpedagógus élményszerű előadása során megismertük a mumifikálás módszerét. Majd a kastély egyik átalakított szobájában egy restaurátorként dolgozó néni segítségével egyiptomi motívumokat festettünk papiruszhoz nagyon hasonló anyagra, illetve megtanultuk hieroglifákkal leírni saját nevünket. Ez élménydús nap zárásaként néhány „belógtunk” a szállásunkon rendezett diák-diszkóba és roptuk a szlovák slágerekre.

Másnap különleges élmény volt Eperjesen a Leonardium. Itt nemcsak sok érdekességet hallhattunk a sokoldalú géniuszról, Leonardo da Vinciről, hanem kipróbálhattuk találmányait, „átdolgozhattuk” festményeit, sőt reneszánsz ruhát öltve, „szakált növesztve” magunk is hasonlatossá váltunk hozzá. Délután Jakabvágásán a kultúrházban felejthetetlen élményt nyújtott számunkra a Duo Farsa jó hangulatú, temperamentumos gitárkoncertje. A búcsúdélutánon feladatul kaptuk, hogy öltöztessünk szlovák népviseletbe egy bábut. Sok-sok ruhad
arab közül kellett kiválasztani az eredetieket, de végül is sikerrel jártunk. A jó kedvünket fokozta a szlovák és lengyel gyerekekkel való közös ének és tánc. Eleinte kicsit félszegen énekeltünk, de a ritmusos, fülbemászó zene, a biztató szavak és mosolyok meghozták bátorságunkat és nagyszerű közös tánc kerekedett belőle.

Az öt nap rendkívül eseménydúsan, programokkal bővelkedve, jó hangulatban telt el. Tanáraink mellett Kerényi Attila doktor bácsi is nagyon sokat foglalkozott velünk és főként tolmácsként törekedett arra, hogy minél több új élménnyel térjünk haza. A szlovák házigazdák egy fantasztikus, vidám, élménydús hetet nyújtottak számunkr
a. Megismerkedtünk ételeikkel, népviseletükkel, szokásaikkal és személyesen tapasztalhattuk, hogy milyen kedves, barátságos emberek laknak északi szomszédunkban. Izgalommal várjuk a Barátság fájának első virágait jövő tavasszal!

 

Köszönjük mindenkinek ezt a felejthetetlen kirándulást!
Bondár Zsófia 8.a, Papp Leila 8.a, Kóka Ivett 8.b, Boldi Milán 7.a, Kozák Zoltán 7.b osztályos tanulók

 

Első adventi gyertyagyújtás

Adventi készülődés a Szent Anna Katolikus Általános Iskolában Nyírteleken
„Neki növekednie kell, nekem kisebbednem.” (Jn, 3,30)
Iskolánkban immár hagyománnyá vált, hogy advent vasárnapjait megelőző pénteki napokon közös gyertyagyújtásra gyűlnek össze az alsó- és a felső tagozatos tanulóink.
A gyerekek évfolyamonként hitoktatóik felkészítésének segítségével, imával, verssel és énekekkel teremtik meg a gyertyagyújtás csendes pillanatait. Az adventi koszorú első gyertyájának fényét a görög katolikus gyerekek köszöntője övezte, majd Gánicz Endre , nyírteleki parókus adventi kísérő gondolatait hallhatták a jelenlevő tanárok és diákok.

Szentírás olvasó verseny

"Ismerd meg a Szentírást!" I. Hangosolvasási egyházmegyei verseny


"Utaidat, Uram, ismertesd meg velem,
ösvényeidre taníts meg engem!” (Zsolt 25,4)

A Szent Anna Katolikus Általános Iskola szervezésében zajlott a Debrecen - Nyíregyházi Egyházmegye első Szentírásolvasó hangosolvasási versenye Nyírteleken, 2018. november 7-én - hagyományteremtő szándékkal.
A rendezvényen a Debrecen -Nyíregyházi Egyházmegye katolikus általános iskoláinak tanulói, valamint a szerencsi Bolyai János Katolikus Általános Iskola és Pócspetriből a Koszisz Királyfalvi Miklós Katolikus Általános Iskola diákjai képviselték intézményüket. A ünnepi megnyitón Horváth Bócsi Irén Intézményvezető Asszony köszöntötte a tisztelt megjelenteket. Az ünnepséget Szekeres József Nyírtelek Város polgármesetere is megtisztelte jelenlétével.
Három korcsoportban mérhették össze tudásukat a diákok a zsűriző bizottságok előtt, melyeknek meghívott tiszteletbeli tagjai Molnár Katalin EKIF Főigazgató Asszony, Malik Péter evangélikus lelkész, Tomka Magdolna Segítő Nővér és Gerhes József hittanár, koordinátor voltak.
Egy kijelölt memoriter szöveggel készültek a versenyre nevezettek, majd egy adott szentírási szakasz hangos, kifejező olvasását kellett bemutatniuk.
A meghallgatás előtt és után kézműves foglalkozásokon vehettek részt a gyerekek, érdeklődési körük szerint készíthettek zsoltárszínezőt, kődekupázst, illetve a gótikus építészettel (mérműves ablakok) ismerkedhettek meg a művészettörténeti forrásokból.
A verseny célja a művészi beszéd és annak technikai eszközein túl, a Szentírás olvasásának megszerettetése, annak megízleltetése. Kiss Tibor kanonok plébános, az iskola lelkésze a verseny záróbeszédében így fogalmazott: A Szentírásolvasó verseny legfőbb üzenete „Tole lege!” „ Vedd és olvasd!”, majd példázatul Szent Ágoston vallomásaiból elevenítette fel a szállóige törtnetét.
A versenyzők emléklapot kaptak részvételükért, valamint a korcsoportok első három helyezettjei és különdíjasai értékes ajándékokban részesülhettek.


A verseny első három helyezettje és különdíjasai korcsoportonként :

3-4. évfolyam: Szűcs Alexandra, Nyírtelek; Ragány Milán, Ajak; Mészáros Emma, Nyírtelek
Különdíj: Balogh Johanna Klára, Nyírtelek
5-6. évfolyam: Takács Panna Barbara, Ajak; Takács Viktória, Szerencs; Jakabóczki Csenge, Geszteréd
Különdíj: Csatlós Virág, Nyíregyháza
7-8. évfolyam: Grajczárik Adél Dorottya, Nyíregyháza; Papp Leila, Nyírtelek; Kerékgyártó Kinga, Pócspetri
Különdíj: Ádám Evelin, Nyírtelek; és Bereznai Brigitta, Nyírbátor

Köszönet és elismerés minden résztvevő diáknak és felkészítő tanáraiknak ! Jövőre újra várunk szeretettel minden érdeklődőt : Nagy Anna és Lakatos Marianna versenyszervezők