Szent Anna Katolikus Általános Iskola Nyírtelek

Határtalanul Program: "Tündérkert" nyomában a nyírteleki "szentannások"

Helyszín: Románia-Erdély

Időpont: 2023.05.12-16.

Résztvevők: 43 fő

 „Tündérkert nyomában” címmel valósult meg az az 5 napos tanulmányi kirándulás, mely során iskolánk 7. évfolyamos diákjai eljutottak a történelmi Magyarország csodálatos területeire. A program célja volt, hogy tanulóink a történelem órák során tanultakat személyes tapasztalattal, élménnyel töltsék meg, valamint betekintsenek az ott élő magyarság mindennapjaiba, megismerjék szokásaikat, hagyományaikat, kapcsolatokat, barátságot építsenek.

1.nap

  1. május 12 - én a kora reggeli órákban szülőktől elbúcsúzva egy közös ima után indultunk el erdélyi kirándulásunkra. A gyerekek izgatottan várták a határátkelést, hiszen többségük eddig még soha nem lépte át az országhatárt. A sikeres határátkelés után hamarosan megérkeztünk kirándulásunk első helyszínére, Nagykárolyba. Itt megtekintettük a Károlyi-kastélyt, sétáltunk a kastély csodálatos angolkertjében, s megkoszorúztuk Károlyi Sándor szobrát.

Utunk a Tordai-sóbányához vezetett tovább. A gyerekek számára hatalmas élményt jelentett a sóbányában való túra. A kedves, barátságos idegenvezetőtől sok érdekességet tudtak meg a só kitermeléséről, a sóbánya működéséről.  A szabadidős térben játszottak, fotókat készítettek, apró emléktárgyakat vásároltak.

Több órás utazás után az esti órákban megérkeztünk szállásunkra. A kedves fogadtatás, a finom vacsora feledtette a gyerekekkel a hosszú út fáradalmait, s jó hangulatban fogyasztottuk el vacsoránkat. Vacsora után mindenki fáradtan, de élményekkel telve tért nyugovóra.

2.nap

A bőséges és finom reggeli után utunk Székelyföld központján, Székelyudvarhelyen keresztül, Segesvárra vezetett.  A hangulatos kis házak, a macskaköves középkori utcák, a vár díszes tornyai, bástyái megelevenítették számunkra a múltat. Hatalmas élmény volt az óratorony, a város jelképe, mely a város minden részéből látható. Számos érdekességet hallottunk a vár történetéről, az 1642-ben épült diáklépcsőről, s természetesen nem maradhatott el a hírhedt Drakula szobor melletti fotókészítés sem. A várlátogatás után felkerestük az Ispánkútnál található Petőfi emlékhelyét, ahol egyik diákunk szavalatával, és koszorúzással róttuk le tiszteletünket. Ezután Szelykefürdőn a Mini Erdély Parkot tekintettük meg, ahol sétálhattunk Erdély számos történelmi épülete és középkori vármakettjei között. A gyerekek nagy izgalommal hajtották végre a várfelismerő játékos feladatokat is. A parkban való látogatásunkat az Orbán Balázs emlékház és a sírjához vezető székelykapuk megtekintése zárta. A nap utolsó állomása Farkaslaka volt . Felelevenítettük a Tamási Áronról való ismereteinket, majd megkoszorúztuk a sírhelyét.

  

3.nap

Napunkat Madéfalván kezdtük. ahol egy koszorú elhelyezésével megemlékeztünk a madéfalvi veszedelem áldozatairól. Ezután Csíksomlyóra zarándokoltunk. Itt megnéztük a csodálatos neobarokk stílusban épült kegytemplomot, imádkoztunk a csodatévő Mária-szobornál és részt vettünk a szentmisén. Innen gyönyörű tájakon keresztül utaztunk Nyergestetőre, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc utolsó színhelyére, ahol szintén koszorúval róttuk le tiszteletünket e kiemelkedő történelmi esemény hősei előtt. Sétáltunk a kopjafák között, gyönyörködtünk a táj szépségében, majd tovább indultunk Csíkszeredára, ahol az óvárosban egy hatalmas sétát tettünk. Útban hazafelé megtekintettük a Maros forrását is. Napunkat egy vidám, jó hangulatú táncházzal zártuk Gyergyóújfalun, ahol a helyi tánccsoport tanította diákjainkat a székely tánclépésekre. Fergeteges hangulatban táncoltak, ismerkedtek, barátkoztak a fiatalok.

4.nap

Ezen a napon a Keleti-Kárpátok talán egyik legszebb, leglátványosabb tájaiban gyönyörködhettünk. A Gyilkos-tónál és a Békás-szorosnál tett túránk hatalmas élmény volt. Megismerkedtünk a tó keletkezésének mondájával, sétáltunk, nézelődtünk, vásároltunk a korondi székelyek portékái közül. Miután Gyergyószentmiklós belvárosában egy röpke városnézés során megnéztük a Szent Miklós Katolikus templomot, ellátogattunk az Elekes Vencel Általános Iskolába. A kedves fogadtatás során  az iskola igazgatója röviden bemutatta az iskola működését, majd tanulóink és az iskola diákjai egy barátságos focimecset játszottak egymással, valamint megismertették tanulóinkkal a helyi népviseletet. A testvérkapcsolatot erősítve apró ajándékkal kedveskedtek egymásnak a gyerekek.  Még verőfényes napsütésben érkeztünk az Újfalvi kőfejtőhöz, ahol gyönyörű környezetben nemcsak megkóstolhatták, hanem maguk el is készíthették a gyerekek a híres erdélyi kürtős kalácsot.

5.nap

Elérkezett kirándulásunk utolsó napja. Fájó szívvel búcsúztunk el kedves szállásadóinktól és az idegenvezetőnktől. Útban hazafelé megálltunk Marosvécsen, ahol megnéztük a Kemény-kastélyt, az erdélyi reneszánsz építészet egyik legjellegzetesebb épületét. Sétáltunk a parkban, és megkoszorúztuk Wass Albert sírhelyét. Több órás utazás után érkeztünk a határra, ahol a gyerekek ismét izgalommal élték át a határátlépés szabályait. Fáradtan, de felejthetetlen  élményekkel tértünk haza az esti órákban a csodaszép Erdélyből.

 

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani Fenntartónknak  , a Debrecen –Nyíregyházi Egyházmegyének - Palánki Ferenc megyéspüspök úrnak a  Bethlen  Gábor Alapnak, valamint minden segítőnknek, szervezőknek, a pályázat megíróinak , hogy lehetővé tették, támogatták  a nyírteleki „szentannások „ számára ezt a feledhetetlen kirándulást„ Tündérkertben „ !

 

                                                                                                    Tereminé Horváth Ildikó

                                                                                                              7.b osztályfőnök

 

  

 

 

 

Határtalanul Pályázat 2022 Erdély

A nyírteleki Szent Anna Katolikus Általános Iskola 8. osztályos tanulói Erdélyben jártak Határtalanul Program keretében.

Információk a tervezett programokról: Határtalanul Program 2022

Az ott átélt emlékekből készült prezentáció megtekinthető az intézmény Youtube csatornáján:

Határtalanul YouTube

valamint a képek megtekinthetők a következő linken:

Határtalanul képek

A 8. osztályos tanulók beszámolója

Erdélyi emlékek

 

ERASMUS+

 Erasmus+ : "Az életnek tanulunk" című program keretében Iskolai, óvodai partnerségek keretében futó projekt.

SZERZŐDÉSSZÁM: 2018-1-SK01-KA229-046404_3

Intézményünk a szlovákiai Jakabvágása (Chminianske Jakubovany) és a lengyelországi Grybów város iskoláival együtt részese az Európai Unió Erasmus+ programjában elnyert pályázatnak. E projekt keretében lengyel, szlovák, és magyar diákok találkoznak majd és képviselik iskoláikat.