Szent Anna Katolikus Általános Iskola Nyírtelek

Szép eredmények a Szép magyar beszéd versenyen

Az elmúlt napokban sok diákunk áldozott a magyar nyelv oltárán, hiszen a hagyományosan megtartott, a Himnusz születésnapja okán megrendezésre kerülő kultúra hete rendezvényein sokan bizonyították rátermettségüket a hangos olvasás, a szép magyar beszéd, a szövegértés és a helyesírás területén.

Ezeken a versenyeken kimagasló teljesítményt nyújtó diákjaink számára lehetőség nyílt arra, hogy az egyházmegye fenntartásában lévő iskolákban tanuló, tehetséges kortársaikkal összemérjék előadói képességüket

Erre került sor a napokban a Szép magyar beszéd, ismertebb nevén a Kazinczy- verseny kerületi fordulóján Nyírkércsen, a Petőfi Sándor Általános Iskolában, ahol Boros Vivien 5-6.-os korcsoportban és Mokánszki Milán a 7-8.-osok mezőnyében mutatott be egy hozott és egy kötelező szöveget a zsűri előtt.

Mindketten szépen, hűen, érthetően tolmácsolták híres íróink gondolatait, érzéseit, amiért jeles osztályzatokat és dicséreteket kaptak. Mokánszki Milán 7.a osztályos tanítványunk pedig az igazán ígéretes 3. helyezést is megszerezte.

Mindezt a teljesítményt megismételve szintén a bronzérmet hozta el Milán a Kazinczy Ferenc Általános Iskolából, ahol az immáron ötödszörre megrendezésre kerülő területi prózamondó versenyen illusztris zsűri ítélte oda ezt a helyezést is.

Hetedikes diákunk ezt az eredményt a hozott szöveg, Fekete István: A könyv című művének részletével és a zsűri által választott szöveg Kováts Dániel: Csak ön után? című alkotásának egy hosszabb szakaszának értő olvasásával érte el.

A Szép magyar beszéd verseny területi és kerületi fordulóin szerepelt tanítványaink tehát bebizonyították, hogy az anyanyelvvel való foglalkozás hálás és mindannyiónk fontos feladata, s ha mindez tehetséggel is párosul, nem maradnak el az eredmények sem.

Szeretettel gratulálunk a versenyzőinknek!

 

Baltighné Kozma Marianna – felkészítő tanár

"Szép magyar beszéd" kerületi versenyen szerepeltek tanítványaink Nyírkércsen

Tanítványaink: Mokánszki Milán és Boros Vivien méltóképpen képviselték a Szent Anna Katolikus Általános Iskolát Nyírkércsen, a Kazinczy Alapítvány révén meghirdetett és a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye által támogatott " Szép magyar beszéd" kerületi versenyen. Mokánszki Milán az előkelő 3.helyezésben részesült a 7-8.osztályos kategóriában. Köszönet illeti Baltighné Kozma Marianna tanárnőt felkészítő munkájáért! Tanítványainknak pedig a részvétel és felkészülés mellett azért is jár az elismerés, mert intézményünk hírnevét öregbítik! Gratulálunk!

A magyar kultúra napjáról való megemlékezés a nyírteleki Szent Anna Katolikus Általános Iskolában

„Amit csak hall a gyermek, könnyen elfelejti.
Amit lát is, már inkább megjegyzi.
De amiben Ő maga és tevékenyen részt vesz,
az bizonyosan bevésődik az emlékezetébe.” 

  /Kodály Zoltán/

Kodály Zoltán szavaival élve, a kultúrát nem elég pusztán csak örökölni és őrizni, továbbadásához és fennmaradásához tevékenyen tennie kell a jövő nemzedékének, és ebben nekünk pedagógusoknak is kulcsfontosságú szerepünk van. Fontos célkitűzésnek tartjuk népi- nemzeti kultúránk megismertetését, továbbadását, diákjaink számára.  Kölcsey Ferenc 1823 január 22-én tisztázta le, véglegesítette a Himnusz kéziratát, melyet egy nagyobb kéziratcsomag részeként meg is jelölt. Hazánkban a magyar kultúra napját gyakorlatilag a rendszerváltás, 1989 óta, immár 23 éve minden évben január 22-én ünnepeljük. Iskolánkban évről- évre színvonalas műsorokkal, egyéni vagy csoportos produkciókkal emlékezünk meg e nevezetes napról. Erkel Ferenc 1844-ben megzenésített nemzeti imádságát idén iskolánk énekkarának énekes- hangszerkíséretes feldolgozásában hallhattuk, valamint évfolyamonként 1-1 versszakot prózai formában is előadtak alsó- és felső tagozatos diákjaink (mindegyik évfolyamra egy versszak jutott). Több éves hagyomány, hogy e jeles nap alkalmából műsorokat, versenyeket szervezünk diákjaink számára. A kultúra napja alkalmából szervezett rendezvénysorozat a Kultúra hete nevet viseli. Ezen a héten diákjaink ének, rajz, olvasás, szép magyar beszéd, szövegértés, és helyesírás versenyeken mérhették össze tudásukat, mind alsó mind felső tagozaton. Tanulóink ebben az évben is szép eredményeket értek el minden területen. Nagy öröm számunkra a diákok lelkes és odaadó hozzáállása, és pedagógusaink áldozatos felkészítő munkája az egyes versenyek lebonyolításában és értékelésében. A helyezéseket elért tanulóink regionális, valamint megyei szinten is képviselhetik iskolánkat.

2024.01.31.

Versenyek, eredmények:

Népdaléneklő verseny:

1. évfolyamon
I. hely: Madják Milán (1.a)
II. hely: Hudák Levente (1.a)
III. hely: Vadászi Edvárd (1.b)

2. évfolyamon
I. hely: Gutyán Fanni (2.a)
II. hely: Mészáros Flóra (2.a)
III. hely: Mocsár Alisa (2.b)

3. évfolyamon
I. hely: Dankó Dorka (3.a)
II. hely: Tarsoly Alexandra (3.a)
III. hely: Mészáros Luca (3.a)

4. évfolyamon
I. hely: Mocsár Richárd (4.b)
II. hely: Kósa Noel (4.a)
III. hely: Bakó Bianka (4.b)

Szervezés: Hengsperger Mónika, Gál Fanni

Felkészítő pedagógusok: Hengsperger Mónika, Gál Fanni, Nagy György

  

5-8. évfolyamon
I. hely: Jászai Jázmin (6.a)
II. hely: Tódik Panna (6.a)
III. hely: Dankó Cintia (8.a)

Felkészítő pedagógusok, szervezés: Nagy György

 

Rajz verseny:

1-2. évfolyamon:
I. hely: Száz Géza (2.b)
II. hely: Kovács Dóra (2.b)
III. hely: Madják Milán (1.a)

3-4. évfolyamon:
I. hely: Barizs Dominik (4.a)
II. hely: Ádi Norbert (4.b)
III. hely: Ugocsa Dorina (4.a)

5-6. évfolyamon:
I. hely: Boros Vivien (6.a)
II. hely: Jászai Jázmin (6.a)
III. hely: Ádám Valentina (5.a)

7-8. évfolyamon:
I. hely: Nagy Zsombor (7.a)
II. hely: Lubiczki Barbara (8.a)
III. hely: Gdovin Boglárka (8.a)

Felkészítő pedagógusok, szervezés: Szilvássy Klára

 

Az alsó tagozatos  évfolyamok legszebben  olvasói:

2. évfolyamon:
I. hely: Dankó Dorina Réka (2.a)
II. hely: Hanuszik Ábel (2.a)
III. hely: Kósa Balázs (2.b)

3. évfolyamon:
I. hely: Gutyán Máté Mihály (3.a)
II. hely: Dankó Dorka Ramóna (3.a)
III. hely: Nádasdi Róbert Ervin (3.b)

4. évfolyamon:
I. hely: Mocsár Richárd (4.b)
II. hely: Lovas István (4.a)
III. hely: Üveges Jázmin Hanna (4.b)

Felkészítő pedagógusok, szervezés: Nagyné Sipos Valéria

Szövegértés, szövegolvasás verseny:

5-6. évfolyamon: 
I. hely: Szalanics Tibor (6.a)
II. hely: Mező Tamás (6.b)
III. hely: Krepcsik Laura (5.a)

7-8. évfolyamon:
I. hely: Mészáros Emma (8.a)
II. hely: Lengyel Szabolcs (8.a)
III. hely: Lubiczki Barbara (8.a)

Felkészítő pedagógusok: Baltighné Kozma Marianna

Szervezés: Nagy György

Szép magyar beszéd (Kazinczy) verseny:

5-6. évfolyamon: 
I. hely: Boros Vivien (6.a)
II. hely: Szalanics Tibor (6.a)
III. hely: Fábian Fruzsina (6.b)

7-8. évfolyamon:
I. hely: Mokánszki Milán (7.a)
II. hely: Lubiczki Barbara (8.a)
III. hely: Mező Zsolt (7.a)

Felkészítő pedagógusok, szervezés: Baltighné Kozma Marianna

 

Helyesírás verseny:

Az évfolyamok legjobb helyesírói:
6. évfolyam: Mező Tamás
7. évfolyam: Mező Zsolt
8. évfolyam: Mészáros Emma

Felkészítő pedagógusok, szervezés: Baltighné Kozma Marianna

"Ismerd meg a Szentírást!" Egyházmegyei tehetségmutató verseny díjátadása

A Szent Anna Katolikus Általános Iskola immár ötödik alkalommal adott otthont az "Ismerd meg a Szentírást!" Egyházmegyei tehetségmutató versenynek. Ünnepi eredményhirdetés keretében vehették át a helyezést elért tanulók a díjakat intézményünkben december 13-án. 

A Debrecen -Nyíregyházi Egyházmegye köznevelési intézményeinek tanulói 3-4., 5-6., és 7-8. évfolyam kategóriájában küldhették be műveiket. A versenyre nevező tanulók két pályaművet küldtek be korcsoportjaikban az Apostolok Cselekedetei jegyében. Az egyik pályamű egy memoriter, a másik egy levél fogalmazása volt a kiírás szerinti meghatározott témában. A memoriterek előadásáról videó felvétel készült, így a díjazottak előadásai és fogalmazásai egy összeállításban az iskola youtube csatornáján is megtekinthetőek lesznek.

Az ünnepi eredményhirdetésen Horváth-Bócsi Irén igazgató asszony és Kiss Tibor c. kanonok, iskolalelkész köszöntötte a tisztelt megjelenteket. A díjakat a helyezést elért tanulóknak Némethné Székely Julianna EKIF tanfelügyeleti igazgató (zsűrielnök) és Németh István püspöki titkár és hitoktatásért felelős referens (zsűrielnök) adta át.

Jutalmazás korcsoportonként:
/Kiss Tibor c. kanonok felajánlásaként/

I. díj: 50.000 Ft
II. díj: 30.000 Ft
III. díj: 20.000 Ft

Különdíj: 10.000 Ft

 

Díjazott tanulók:

3-4. évfolyam:
I. helyezett: Boros Marcell (Nyírtelek, Szent Anna Katolikus Általános Iskola)
II. helyezett: Polyák Emma (Kisvárda, Szent László Katolikus Gimnázium, Technikum, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium és Óvoda)
III. helyezett Tóth-Szilágyi Milla (Kisvárda, Szent László Katolikus Gimnázium, Technikum, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium és Óvoda)

Különdíj: Mázló-Sarkadi Nándor (Geszteréd, Szent Anna Katolikus Óvoda és Általános Iskola),

Horváth Nándor (Nyíregyháza, Szent Imre Katolikus Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és AMI)

5-6. évfolyam:
I. helyezett: Kovács Bojté Bercel (Debrecen, Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium)
II. helyezett: Kertész Zoltán (Ajak, Ajaki Tamási Áron Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Óvoda és Bölcsőde)
III. helyezett: Papp Júlia Lilla (Kisvárda, Szent László Katolikus Gimnázium, Technikum, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium és Óvoda)

Különdíj: Tasi Lara Hanga (Geszteréd, Szent Anna Katolikus Óvoda és Általános Iskola), Ginál Karola (Mátészalka, Széchenyi István Katolikus Német Nemzetiségi, Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda)

7-8. évfolyam:
I. helyezett: Bodnár Kristóf (Nyírtelek, Szent Anna Katolikus Általános Iskola)
II. helyezett: Tatár Veronika (Nyíregyháza, Szent Imre Katolikus Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és AMI)
III. helyezett: Orosz Zelma (Ajak, Ajaki Tamási Áron Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Óvoda és Bölcsőde)

Különdíj: Papp Anna Dóra (Kisvárda, Szent László Katolikus Gimnázium, Technikum, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium és Óvoda), Papp Nikolett (Mátészalka, Széchenyi István Katolikus Német Nemzetiségi, Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda)

A szakmai zsűri tagjai:

3-4. osztályos korcsoport: 

  • Némethné Székely Julianna EKIF tanfelügyeleti igazgató- zsűri elnöke
  • Tóthné Kolocsán Ildikó tanító/hittanár, Szent Imre Katolikus Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és AMI)
  • Kiss Erika tanító, Szent Anna Katolikus Általános Iskola

 

5-6. osztályos korcsoport:

  • Németh István püspöki titkár és egyházmegyei hitoktatási referens - zsűri elnöke
  • Dankó Mihályné tanító, Szent Anna Katolikus Általános Iskola
  • Nagy György tanár, Szent Anna Katolikus Általános Iskola

 

7-8. osztályos korcsoport:

  • Bákonyi János plébános, iskolalelkész, Szent László Katolikus Gimnázium, Technikum, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium és Óvoda -zsűri elnöke
  • Szántó Alfréd tanár, Szent Anna Katolikus Általános Iskola
  • Juhos Imre római katolikus lelkész, hittanár Szent Imre Katolikus Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és AMI)

 

Köszönjük a szakmai zsűri megtisztelő munkáját! Minden versenyző tanulónak és felkészítő tanárának gratulálunk és áldott adventi készületet kívánunk!

 

Lakatos Marianna

hittanár, versenyszervező

A versek ereje…. – Egyházmegyei Szavalóversenyen jártunk…

A hagyományokhoz hűen az elmúlt hétvégén a Debrecen- Nyíregyházi Egyházmegye hitoktatási irodája három helyen is versenyre hívta iskolái szépen és kifejezően beszélő versmondóit.

A mi diákjaink számára a verseny színhelyéül ezúttal is a Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház szolgált. A gyönyörű, meghitt hangulatról a színhely mellett a választott versek témája gondoskodott, ami a karácsony és a hitünk megélését hűen tükröző istenes versek kiválasztásában mutatkozott meg.

Az ünnepélyes megnyitót követően az öt korcsoport megmérettetése más- más zsűri előtt zajlott. A színvonalasan megrendezett esemény végén, az eredményhirdetésen a szép számban megjelenő versmondók közül nagy- nagy örömünkre több „ szentannás” diák is nagyszerű eredményt ért el.

Gratulálunk minden alsós és felsős résztvevőnek, aki a saját és a mások lelkét is gazdagította a megtanult és előadott verse által.

Öregbítve iskolánk hírnevét álljon itt azok neve, akik helyezést értek el, és ezáltal a februári döntőn képviselhetik iskolánkat. A döntőbe korcsoportonként 5-5 szavaló jutott.

Az 5-6-os korcsoportban Jászai Jázmin 6. a - 3.helyezést

7-8-os korcsoportban Bodnár Kristóf 8. b -1. helyezést ért el.

Az elért eredményekhez szívből gratulálunk!

Felkészítő tanárként büszkeséggel tölt el, hogy a vers, a személyiség és a lélek találkozása ilyen gazdaggá tud tenni mindenkit, ebben a kissé értékvesztett világban is.

Advent idején még inkább igaz az, hogy a világ folyamatosan változik, a versben leírtak viszont örökérvényű igazságokat hordoznak hitről, szeretetről, emberségről.

 

                                                                                           Baltighné Kozma Marianna - szaktanár

A magyar nyelv ápolásának jegyében zajló versenyek eredményei intézményünkben

2023.novemberének utolsó hetei az anyanyelv megőrzésének jegyében zajlottak, hiszen több verseny felhívása is a magyar nyelv és kultúra ápolását tűzte a zászlójára. Mivel a hétköznapi élet és a kommunikáció természetes velejárója az anyanyelv használata, sokszor természetesnek vesszük annak használatát, rongálását. Pedig, ha értéket képviselő verseket, irodalmi szövegeket olvasunk, olyan kompetenciáink fejlődnek, amelyeket az élet minden területén észrevétlenül kamatoztatni tudunk megnyilatkozásaink során.

Az egyházmegye flottájába tartozó „szentimrések” tehetségnapjára érkezett háromfős csapatunk (Lubiczki Barbara, Mészáros Emma, Bodnár Kristóf) a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából hirdetett versenyen tisztes helytállással bizonyította tudását.

A nyolcadikosaink a költő életét, ikonikus verseit, életének meghatározó helyszíneit játékos vagy éppen lexikális tudást igénylő feladatok megoldásával mutatták meg.

A másik megmérettetésnek a Kazinczy Ferenc Általános Iskola szolgált a helyszínéül. Itt az iskola névadójának tiszteletére a” Szép magyar beszéd „elnevezésű megyei prózamondó versenyre érkeztek iskolánk szépen, kifejezően beszélő tanulói.

Gál Bence, Mokánszki Milán 7. a és Bodnár Kristóf 8.b, Hudák Levente 8.a osztályos diákok egy-egy szabadon választott prózai mű részletének tolmácsolásával nyűgözték le a zsűrit, melynek tagjai az eredményhirdetésen szembesültek azzal, hogy a négy helyezett közül három a mi iskolánkból került ki.

Büszke volt a felkészítő tanár, a sikert elért versenyzők és iskolánk minden dolgozója.

A közösen elért siker örömét közösen megélni igazán jó érzés volt.

Gratulálunk minden résztvevőnek, mert az eredményen túl a magyar nyelv megőrzőivé is válhattak!

 A „Szép magyar beszéd” prózamondó verseny helyezettjei:
I. hely : Bodnár Kristóf  8.b osztály
II. megosztott hely: Gál Bence és Mokánszki Milán 7.a osztályos tanulók

Baltighné Kozma Marianna

 felkészítő tanár

Rajzverseny a Szent Imre Katolikus Gimnáziumban

"A művészet lemossa a lélekről a mindennapok porát." Picasso szavaival élve,fényes lelkülettel ,izgatottan érkeztek a " szentannás" diákok a nyìregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium által szervezett rajz - és fotópályázat eredményhirdetésére.A több mint 100 pályamű közül 3 tanìtványunk dobogós helyezést ért el: KRISTIN LILI 1.a osztályos tanuló különdìjban részesült.ÁDI NORBERT 4.b osztályos tanuló 1.helyezett,mìg BOROS Vivien 3.helyezett lett a korosztályában. Gratulálunk tanìtványainknak s felkészìtőiknek!

Atlétikai ügyességi és váltó csapatbajnokság

2023.09.21-én Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye atlétikai ügyességi és váltó csapatbajnokságán a III-IV. korcsoportos fiú távolugrás csapatversenyében a nyírteleki Szent Anna Katolikus Általános Iskola versenyzői II. helyen végeztek. A versenyt a Nyíregyházi Atlétikai Centrumban rendezték. Csapatunk tagjai: Marczi Imre Armandó, Tóth Levente, Zsíros Levente Zsolt, Mocsár Levente Péter, Nagy Zsombor.
Felkészítő testnevelők: Jenei Zoltán és Bagoly Ferenc.

"KI MIT TUD A 30 ÉVES EGYHÁZMEGYÉNKRŐL?"

"Szent László apródjai": Bakó Bianka és Kovács Linett 3.b osztályos tanulók a "KI MIT TUD A 30 ÉVES EGYHÁZMEGYÉNKRŐL?" levelezős versenyen 1. helyezést ért el!
"Fényes szög-ek": Szűcs Alexandra és Péter-Szabó Kíra 8.b osztályos tanulók a "KI MIT TUD A 30 ÉVES EGYHÁZMEGYÉNKRŐL?" levelezős versenyen 3. helyezést ért el!

Diákolimpia

Mocsár Dániel a nyírteleki Szent Anna Katolikus Általános Iskola 8.a osztályos tanulója a Budapesten rendezett Diákolimpia országos IV. korcsoportos atlétikai döntőjén kislabdahajításban 10. helyezést ért el.
Felkészítő testnevelők: Jenei Zoltán és Bagoly Ferenc.