Szent Anna Katolikus Általános Iskola Nyírtelek

Elballagtak nyolcadikos tanulóink

"Útjaink százfelé válnak,
 De szívünk egy célért dobog,
 Nekivágunk a küzdelmes mának,
És épít karunk egy szebb holnapot..."
                                                      /Arany János/
2017. június 24-én rendeztük meg iskolánk felső tagozatán a tanévzáró és ballagási ünnepségünket.
A hagyományokhoz híven a ballagási műsort a hetedikes osztályfőnökök: Serly Anikó és Szabóné Lukács Éva készítették. Verses, prózai és zenés részek tették változatossá a meghitt pillanatokat.
Ezen a szép nyári napon a ballagók osztálytermei, a folyosók, az udvar virágba öltözött. A színes virágözönnek köszönhetően csupa derű, vidámság köszöntötte a vendégeket. Ezért a csodálatos díszítésért külön köszönet illeti a 7. osztályos szülőket, tanulókat, akik munkájukkal feledhetetlenné tették a látványt.
A ballagók osztálytermeikben vállukra vették a tarisznyájukat, benne a pogácsával és az apró- pénzzel, s a csengő hangjára végig ballagtak iskolájukon.
A színes lufikapun kilépve, együtt az osztályfőnökükkel utoljára hagyták el az épületet.
Az udvaron a magasba röptették a léggömböket, ezzel is szimbolizálva, hogy kirepülnek az iskolából.
Az ünnepi műsorban először a 7. osztályosok búcsúztak el az ünnepeltektől, majd a ballagók köszöntek el iskolájuktól, tanáraiktól, diáktársaiktól.
A hetedikesek ünnepélyesen átvették a ballagóktól az iskola zászlaját, és fogadalmat tettek, hogy méltó módon őrzik.
Végezetül Horváth-Bócsi Irén igazgatónő is búcsúzott a nyolcadikosoktól, és átadta a jól megérdemelt jutalmakat is számukra.
Tanévzáró beszédében kiemelte, hogy a tanévben alapvető céljainkat elértük. A sok-sok ismeretanyag elsajátítása mellett színes programjainkon, változatos rendezvényeinken, versenyeken fejlődhetett a tanulóink személyisége, megtapasztalhatták az összetartozás örömét. Eredményesen zártuk a 2016/2017-es tanévet.
Mindenki megérdemelten, boldogan kezdheti a vakációt!

Serly Anikó
magyartanár

TANKÖNYVRENDELÉS- OSZTÁS

 

Tisztelt Szülők!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Kormány 1265/2017. (V.29.) határozata értelmében a 2017/2018-as tanévtől iskolánk minden tanulója ingyenesen kapja meg tankönyveit.

TANKÖNYVOSZTÁST NEM TARTUNK!

Alsó tagozaton az első tanítási napon ( szeptember 1-jén ) az osztálytanítóktól, felső tagozaton szintén első tanítási nap (szeptember 1-jén) az iskolában vehetik át a tanulók a könyveiket az iskolai könyvtárostól.

Felhívjuk figyelmüket, hogy 3-8. osztályig az ingyenes tankönyvek a könyvtár állományát képezik.
A tartós tankönyvekbe beleírni, firkálni nem szabad, a tanév végén megfelelő állapotban vissza kell adni azokat az intézmény számára, ellenkező esetben a szülőt kártérítési kötelezettség terheli.

Nyírtelek, 2017. június 20.

Tisztelettel:
        Debreceni Marianna, Pataki Éva
                  tankönyvfelelősök

                                                                                                    

Tanévzáró az alsó tagozaton

„ITT A VAKÁCIÓ! EGY TÁSKA ELADÓ!”

….hangzott a 2.a osztályosok szavalata az idei tanév utolsó tanítási napjának szép, verőfényes délutánján, az alsó tagozat tanévzáró ünnepségén. Különleges, rendhagyó, s igazgatónő szavaival élve „talán hagyományt teremtő” évbúcsúztatónak lehettek tanúi tanulók, tanárok, szülők, vendégek, hiszen idén először a 4. évfolyam diákjaié volt a főszerep, elballagtak az alsó tagozatról. „Kivirágzott az iskola ablaka is” az Ő tiszteletükre. Verseiken keresztül elköszöntek diáktársaiktól, tanító néniktől, a „kisiskolától”, hiszen jövőre „nagyiskolásként” folytatják tanulmányaikat.

„A Ti tiszteletetekre mindannyian ünneplőbe öltöztünk” – köszöntötte igazgatónő beszédében a negyedikeseket, s kitárta feléjük a felső tagozat képzeletbeli kapuját, tudva, hogy az új környezetben is megállják a helyüket, s segítő kezet nyújtva, hogy a beilleszkedés, alkalmazkodás akadálymentes legyen.

A búcsúzó szavak után a másodikos  diákok versekkel, dalokkal köszöntötték a várva várt „kópét”, a VAKÁCIÓt!!  Tanévzáró beszéde után intézményvezető asszony ismét átadta az idei tanév kitűnő tanulói számára az elismerő okleveleket és jutalomkönyveket, kiemelte a megyei versenyeken szép eredményeket elért diákok neveit, s a hagyományokhoz híven pedagógiai munkájuk jutalmaként idén is elismerő díszoklevelet vehettek át a következő pedagógusok:

40 éven át tartó áldozatos nevelő-oktató munkáját megköszönve AZ ÉV TANÍTÓJA elismerő díszoklevelet kapta Dr. Hortobágyi Béláné.

Az alkalmazotti közösségért végzett lelkiismeretes tevékenységéért elismerő díszoklevélben részesült Szántó Alfréd pedagógus.

Áldozatos munkaközösség-vezetői tevékenységéért elismerő díszoklevélben részesült Dankó Mihályné tanító.

GRATULÁLUNK MINDEN JUTALMAZOTT KOLLÉGÁNAK, DIÁKNAK! Tartalmas vakációt, jó pihenést kívánunk!

Kiss Erika tanítónő

Tanévzáró kerékpártúra Hajdúnánásra

Többéves hagyományt ápolva a Nyírteleki Általános Iskola kerékpártúrát szervezett a tanév végén Hajdúnánásra. Június 10-én,szombaton 7 óra után gyülekeztek a gyerekek az iskola mellett. Néhány tavalyi nyolcadikos is indulásra jelentkezett. Nyolc órára 24 főre szaporodott a létszám! Nagycserkeszi pihenő után elértük azt a földutat, ami már többször megtréfált bennünket-néha sáros, ritkán poros volt. Most csak egy-két helyen volt szükség nagyobb figyelemre, de így is sáros lett néhány cipő! Csapatunk jó ütemben haladt, ezért 11 órakor már a csúszdát próbálgatták a gyerekek. Fürdőzés, csúszdázás, jégkrémezés, üdítőzés, ebéd követték egymást. Hamar eljött a távozás ideje. Kissé fáradtan érkeztünk Nagycserkeszre, de egy fagyizással erőt gyűjtöttünk az utolsó kilométerekre.
A 24 résztvevő 64 km megtétele után élményekkel telve fejezte be a napot!
Felnőtt kísérők voltak Szekeresné Csilla tanár néni, Szlovenszkiné Tünde, Greksza János, Brekk László, Zellerik Zoltán

Jenei Zoltán
testnevelő

Szezonzáró értekezlet a Nyírteleki Sport Egyesületben

2017. 06.07-én zártuk-értékeltük a tavaszi szezont az U7, U9, U11, U13 valamint a lánykosárlabda csapat számára. Köszönet az NYSE futball utánpótlás edzőinek, csapatainak -valamint a kosarasok edzőjének s csapatának az eredményes munkáért, amivel öregbítették Nyírtelek hírnevét ! A rendezvény most az általános iskolai korosztályt érintette. Az U16 és a felnőtt "BAJNOK" labdarúgó csapat számára külön értékelés-zárás lesz egy későbbi időpontban.

Jó pihenést a nyárra!

Horváth-Bócsi Irén
        elnök

Pünkösd a népi jámborságban

 
Minden népnél megtalálható valamilyen formában a tavasz megünneplése, elővarázsolása: a telet jelképező szalmabábot vízbe dobják, esetleg elégetik. Mégis legjellegzetesebb talán a pünkösdi király és pünkösdi királyné választása, akik a tavasz eljövetelét, a termést, szaporodást akarják titokzatos, részben már értelmüket vesztett szertartásokkal biztosítani. Ezek az ősi tavaszi ünnepek az európai népek megkeresztelkedésével leginkább pünkösdhöz tapadtak. Számos Mária-kegyhelyünknek, pl. Csíksomlyónak, Radnának, Mátraverebélynek, Máriakönnyének, Pálosszentkútnak és még több másnak pünkösd is búcsúünnepe: a Szentlélek hét ajándékát az ő mátkája, az Apostolok Királynéja közvetíti a hívő lelkekbe. Szegedi hiedelem például, hogy aki tisztalelkű, az pünkösdkor meglátja a Szentlelket Pálosszentkút vizének tükrében. Iskolánk alsós kisdiákjai, a hagyományok ápolásaként a pünkösdi királyné járás régi, szép szokását elevenítette fel.  
 
Lakatos Marianna
        tanító