Szent Anna Katolikus Általános Iskola Nyírtelek

Színházban jártunk...

A héten újra áldoztunk a KULTÚRA oltárán, hiszen a Szent Anna Katolikus Általános Iskola felső tagozatos diákjai egy nagyon trendi és izgalmas, kétszereplős előadást tekintettek meg a Szinbád Rendezvényteremben. A műsoron lévő darab címe: VARIÁCIÓK EGY RABLÁSRA, amely sokat sejtető előadást ígért. Nem csalódtunk, hiszen a két főhős különböző szituációkba és korokba repített bennünket. Mindezt szerethetően, tánccal, koreográfiával és sok-sok humorral adták elő a színház fiatal, tehetséges művészei.

Diákjaink egy újabb felejthetetlen élménnyel gazdagodva hagyták el a nézőteret.

 

Baltighné Kozma Marianna, Kántorné Kerülő Andrea

Palacsintázás angolul

 
2024. 03. 19-én a nyírteleki Szent Anna Katolikus Általános Iskola diákjaival (Mező Tamás 6.b, Boros Vivien 6.a, Tóth Krisztián 6.a és Mező Zsolt 7.a) Egyekre utaztunk, ahol diákjaink megmutathatták, mennyire jártasak a palacsinta sütésben és az angol nyelvben .  Egy csapatként képviselték iskolánkat. A beugró természetesen palacsinta volt, nem is volt belőle hiány, Szent Annás diákjaink három  félét is készítettek. A verseny jó hangulatban telt, szellemi és fizikai vetélkedőkön vehettek részt: palacsintasütővel és lufival tollasozás, palacsintaevő verseny bekötött szemmel, kahoot vetélkedő, szövegértés a palacsinta eredetéről...
Ez a verseny nem vérre ment, sokkal inkább palacsintáért. Bár 8. helyezést sikerült elérniük, nagyon büszke vagyok, hogy egy csapatként így tudtak együtt dolgozni tanítványaink . Nagyon sok élménnyel, tudással gazdagodtak, valamint egy kis ajándékot is kaptak (londonos kisbuszos kulcstartót) az oklevél mellé.

Országos döntőben a "szentannások"!

A katolikus iskolák Dugonics András matematika versenye immár negyed évszázada kerül megrendezésre. Ezt a nívós versenyt két komoly elődöntő előzi meg, amelyen a tanulók saját iskolájukban írják meg a tesztlapokat. 
Idén országosan 1563 tanuló mérte össze tudását a 4-8. évfolyamosok között, de csak a legkiválóbban teljesített tanulók jutottak tovább. 
Olyan dicsőség érte iskolánkat, hogy nem is egy, hanem két diákunk került be az országos döntőbe: Boros Kristóf 4. b (felkészítő tanára Szántó Alfréd), valamint Szalanics Tibor 6.a ( felkészítő tanára Szilvássy Klára).
A szervező iskola, a Piliscsabai Páduai Szent Antal Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti iskola adott otthont az utolsó megmérettetésnek, amelyen tanulóink dobogó közeli eredményt értek el. 
Gratulálunk tanítványainknak a nem mindennapi teljesítményhez! 

A víz világnapja

Intézményünkben a víz világnapjáról 2024. március 26-án, kedden emlékeztünk meg. Célunk, hogy ráirányítsuk a figyelmet a tiszta víz fontosságára. Erre az alkalomra iskolánk diákjai és pedagógusai kék színű felső ruházatban érkeztek.

A harmadik óra utáni szünetben, a gyerekek segítségével kirajzoltuk a VÍZ feliratot a belső térköves udvaron. Ezen a napon iskolánk tanulói kulacsaikból, flakonjaikból csak tiszta ivóvizet fogyasztottak.

Az interaktív délutáni foglalkozásokon az alsó évfolyamosok képeslapot, a felső tagozatosok pólót tervezhettek és a vízzel kapcsolatos játékokban mérhették össze tudásukat, illetve víz témájú filmeket, videókat tekintettek meg.

A tevékenységekről és az elkészült produktumokról hangulatos fotódokumentáció készült.

Egy jól sikerült, örömteli napot zárhattunk.

                                                                                  Vass-Czeglédi Ágnes

                                                                                        szervezőtanár

Zeneóra- Talamba ütöegyüttes

2024.03.21-én csütörtök délután a Filharmónia szervezésében elérkeztünk hangversenysorozatunk második állomásához, ahol ezúttal a Talamba ütőeggyütes adott egy rendkívül érdekes, és színvonalas koncertet egy énekes utazás keretében. Bebarangolhattuk Afrikán át Latin- Amerika tájait, megismerhettük több kultúra jellegzetes zenevilágát. Különböző ütőhangszereket láthattunk, a Marimbától kezdve, a különböző hangmagasságokban megszólaló dobokon át olyan érdekes és kivételes hangszerekig, mint az ocean dob, mely az óceán morajlását hivatott utánozni. Úgy gondolom "szentannás" diákjaink 5-6. évfolyamos tanulói ezúttal is egy rendkívül izgalmas koncerten vehettek részt!

Nagy György
pedagógus

Iskolai könyvtáros minősítése

"Mindenekelőtt te magad légy példakép a jótettekben, a tanításban feddhetetlen és komoly." ( Tit 2,7) Feddhetetlen és komoly s jótettekben gazdag szakmai tevékenységéről ad tanúbizonyságot folyamatosan Kántorné Kerülő Andrea , aki PED.II minősítő eljárásban vett részt . Iskolai könyvtárosként készségesen segíti , támogatja nevelőtestületünk tagjait s minden rábízott feladatban maximálisan helytáll. 2024. március 19-én a szakmai megmérettetés bemutató foglalkozással és portfólió védéssel zárult. Köszönjük a 4. és 6. osztályos diákjaink , valamint Szántó Alfréd és Lakatos Marianna pedagógusok támogató munkáját. Gratulálunk kedves kolléganőnknek, aki NOKS-osként elsőként minősült intézményünkben!További munkájára és életére Isten áldását kérjük s kívánjuk!

Innováció az iskolában - nemzetközi konferencia Szlovákiában

"Innováció az iskolában 2024" címmel tartottak konferenciát magas rangú szakmai előadókkal a szlovák közoktatási reformokról Siraváron. Óriási megtiszteltetés volt számunkra, hogy Nyírtelek települést és a Szent Anna Katolikus Általános Iskola intézményét képviselhettük kollégáimmal, Tereminé Horváth Ildikó igazgató-helyettessel és Kiss Erika munkaközösség-vezetővel-akik elismerést érdemelnek alapos és szakmailag kifogásolhatatlan felkészülésükért ! A szakmai nap nyitó rendezvénye után szekció ülésekre került sor, amelyek egyikén mi kaptunk szót. Másfél órán keresztül mutathattuk be a magyar oktatásügy jelenlegi helyzetét a " nyírteleki modell " tükrében, amelyen nagy hangsúlyt kapott a különleges és kiemelt bánásmódot igénylő tanulók módszertana, " jógyakorlatának " ismertetése. Interaktív előadásunkat nagy érdeklődés követte . A beszélgetés , tapasztalatcsere további szakmai kapcsolatokat eredményezett. Köszönjük a lehetőséget és a szervezést az RCPU ( Regionalne Centrum Podpory Ucitelov ) munkatársainak!
 
Horváth-Bócsi Irén
igazgató

Magyarnak lenni igenis jó…

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulóján rendezett ünnepségen a nyírteleki Szent Anna Katolikus Általános Iskola 4. évfolyamos tanulói méltóképpen megemlékeztek hazánk egyik legfontosabb ünnepéről.

Mindannyiunk számára látványosan felidézték a forradalom eseményeit, a hősök erőfeszítését a szabadság, a függetlenség kivívásáért. A szívünk fölé kitűzött kokárdával eggyé váltunk lélekben a forradalmi ifjakkal.

A gyerekek felelevenítették számunkra azt a küzdelmet, kitartást, amit erőn felül vívtak   hőseink az idegen hatalom ellen.  A záró jelenetben tanulóik lelkesen énekelték:

 „…magyarnak lenni igenis jó!”

A műsort az énekkar, Nagy György tanár úr vezetésével – és Szalanics Tibor 6.a osztályos tanuló gitárjátéka tette színesebbé.

A 4. osztályosok műsorát összeállította és betanította Nagyné Sipos Valéria, Hengsperger Mónika és Szántó Alfréd. A műsor színpadra állításában közreműködő művésztanárok: Veszelszki Boglárka, Czuprák Flóra, Havasi Csaba. A hangosítást Kóder Tamás biztosította. 

Köszönet a diákoknak az ünnepi műsorra való lelkiismeretes felkészülésért, a méltóságteljes emlékezésért, a pedagógusoknak pedig a felkészítő munkáért jár elismerés!