Szent Anna Katolikus Általános Iskola Nyírtelek

A Föld napja-megemlékezés a Szent Anna Katolikus Általános Iskolában

A nyírteleki Szent Anna Katolikus Általános Iskola tanulói 2022.04.22-én  méltóan helyt álltak a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Minden osztály kapott egy fás szárú cserjét az iskolától, amit saját maguk választhattak ki. Miután a megfelelő növényhez leszúrták az osztálytáblájukat, hozzá is láttak elültetni. A kapott növényeket ezek után az osztályoknak kell gondozniuk, ápolniuk.

 Megnyitóként Benő Kristóf a DÖK elnöke fogalmazását olvasta fel Szakos Kitti 7.a és Mokánszki Roland 7.b osztályos tanulók:

„Amint tudhatjátok, ma ünnepeljük a Föld napját. A Föld napja minden évben április 22-én kerül megrendezésre több mint 175 országban.  Az ENSZ 2009-ben nyilvánította ki április 22-ét a „Földanya Nemzetközi Napjá”-vá. Lényege, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy bolygónk rohamos ütemben romlik, és ha nem teszünk ellene, akkor súlyos következményei lesznek annak, ha Föld tovább fogja folytatni rohamos leépülését. Földünkre jelenleg a legnagyobb veszélyt a klímaváltozás jelenti. Mi is az a klímaváltozás? A Föld időjárási jelenségeinek (hőmérséklet, tengerszint, csapadék stb.) hosszú távú megváltozása. (…)

Figyelj oda a természetre! A fák és más növények szén-dioxidból oxigént készítenek , ezáltal segítve minket a klímaváltozás elleni harcban.

Ezért is kap minden osztály egy-egy facsemetét, melyet nektek kell majd gondoznotok.

Locsoljátok, ha van körülötte gyomnövény , akkor azt szedjétek ki és vigyázzatok rá!(…)”

Reméljük szépen fognak fejlődni az osztálycserjék és sokáig tudunk bennük gyönyörködni!

Szervező: Judikné Lukács Enikő     

pedagógus